piątek, czerwca 26, 2015

Rolada z masą z mleka w proszku.

Rolady robić uwielbiam. są to wbrew pozorom bardzo proste wypieki. Odkąd mój przepis na biszkopt idealny stał się tak banalnie prosty, a zarazem wychodzi mi on wspaniale, to jest ona bardzo częstym gościem u nas w domu.

Biszkopt na roladę wykonuję z przepisu, który podawałam Wam już TUTAJ.

Aby przygotować masę,
potrzebujemy:
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 250 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Zwykłe mleko, wraz z cukrem gotujemy do momentu, aż cały cukier nam się nie rozpuści. Następnie odstawiamy płyn do ostudzenia. 

W misie ubijamy masło na puch i dodajemy do niego po trochę naszej mleczno cukrowej mikstury.

Następnie dodajemy cukier waniliowy i po łyżce mleka w proszku, aż wmieszamy w masło całość mleka w proszku.

Powstałą masą smarujemy biszkopt, a od wewnętrznej krawędzi kładziemy w rzędzie sezonowe owoce.
Zawijamy roladę pomagając sobie papierem, bądź ściereczką w jaki biszkopt był zawiniety.

Ciasto można dowolnie udekorować. Wedle gustu polać ja czekoladą, zrobić różyczki z bitej śmietany, bądź posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miłego dnia!