piątek, września 30, 2016

Cytrynki do herbaty

Zimny poranek, brr.. ciężko wstać, ba! Ciężko nogę wystawić zza kołdry :D
To teraz uwaga! Raz, dwa, trzy! Mąż włącza czajnik. Czajnik się wyłącza, Ty szybko parzysz herbatę, wyciągasz torebkę/fusy i myk taką piękną i soczystą cytrynkę do szklaneczki i siup pod kołderkę z powrotem :)) 
Taki jest mój plan.

Zaopatrzcie się w cytryny i zróbcie takie cudne słoiczki na zimę, przydadzą się na pewno :)


Potrzebujemy:
  • 9 cytryn
  • 500 ml wody
  • 20 goździków
  • 4 szklanki cukru
Najpierw przygotowujemy cytryny. Zalewamy je wrzątkiem, zostawiamy tak na 15 - 20 minut. Następnie szorujemy szczoteczką i dokładnie spłukujemy.

Skórkę z 3 cytryn ścieramy na tarce o malutkich oczkach, ale tylko tę żółtą część.
Wodę, skórkę otartą z cytryn, goździki i cukier zagotowujemy, następnie dodajemy sok wyciśnięty z 3 cytryn i gotujemy przez 30 minut bez przykrycia.

Pozostałe cytryny kroimy w plasterki, razem ze skórką. "Dupki" i pestki odrzucamy. Do słoików wkładamy plasterki cytryny, dość luźno i zalewamy gorącym syropem. Stawiamy do góry dnem.

Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
  • 9 cytryn
  • 500 ml wody
  • 20 goździków
  • 4 szklanki cukru
Najpierw przygotowujemy cytryny. Zalewamy je wrzątkiem, zostawiamy tak na 15 - 20 minut. Następnie szorujemy szczoteczką i dokładnie spłukujemy.

Skórkę z 3 cytryn ścieramy na tarce o malutkich oczkach, ale tylko tę żółtą część.
Do naczynia miksującego wsypujemy cukier i otartą skórkę i miksujemy 25 s/obr. 10.
Do naczynia miksującego dodajemy wodę, goździki i gotujemy 10 min/obr. 1, 
Następnie dodajemy sok wyciśnięty z 3 cytryn i gotujemy 30 min/obr. 1 bez miarki Tm.

Pozostałe cytryny kroimy w plasterki, razem ze skórką. "Dupki" i pestki odrzucamy. Do słoików wkładamy plasterki cytryny, dość luźno i zalewamy gorącym syropem. Stawiamy do góry dnem.

16 komentarzy:

  1. Cytryny zalane wrzątkiem stają się gorzkie i tracą Wit.C w nich zawarta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdzie nie napisałam, że mają jakieś wartości. To samo dzieje się z cytryną wrzuconą do gorącej herbaty ;)

      Usuń
    2. Płyn do mycia naczyń???...rany cytryna ma pory i przy szorowaniu i rozgrzaniu chemia z płynu dostanie sie do wnętrza owocu.

      Usuń
  2. Jednak wolę tradycyjnie wrzucić cytrynę do herbaty ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. co to za shit nie lepiej nalac plyn do naczyn zalac woda i wypic na to samo wyjdzie. Dramat jesli cytryna to tylko sok z cytryny wycisniety plus woda mineralna niegazowana i na czczo najlepsze działanie albo jako dodatek do smoothie. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. aaaa, za wcześnie dodałam sok z cytryn, mam gotować łącznie 40 minut, będą gorzkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będą :) szybkie pytania proszę na Facebooka, tam szybciej zauważę :))

      Usuń
  5. I kawałki cynamonu ...

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis, mama mi to poleciła a mamie znajoma :-) właśnie robię cytrynki drugi raz :-) wszyscy domownicy chętnie dodają cytrynki do herbatki :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. hej właśnie robię cytryny z Twojego przepisu mam nadzieję że wyjdą pyszne.
    Mam jednak dwa pytania
    ile postoja w zamkniętych słoikach?
    i czy trzeba je dodatkowo zagotowywac czy wystarczy zalać ta woda z goździkami itd i postawić do góry dnem?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile wychodzi takich sloiczkow z takiej porcji? Bo cukru jest dość spora...

    OdpowiedzUsuń
  9. A to moje cytrynki.2 lub 3 cytryny BIO zalewam na pare minut goraca przegotowana woda.Wycieram do sucha, i kroje na plasterki,do slojczka szklannego wsypuje 3 lyzki cukru nato klade plasterki cytryny i cukier itd. Dociskam lyzka az pokaze sie sok. Zamykam sloik i zostawiam na dwa trzy dni w temperaturze pokojowej.Cytrynki plywaja w soku wlasnym,wsadzam do lodöwki.Uzywamy do cherbatki ,a ja uzywam ten sok rowniesz do ciast i lukröw.serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Najlepsze z jack Daniels 😋😋😋

    OdpowiedzUsuń

Miłego dnia!