piątek, września 02, 2016

Niskosłodzony dżem malinowy z pektyną

dzem z malin

Dżem z malin z pektyną


Nie lubię bardzo słodkich dżemów, dlatego ten jest dla mnie w sam raz. Do tego ma tak piękny kolor, że aż chce się go wyjadać ze słoiczka łyżeczka po łyżce, do dna! Pektyna, którą tutaj stosuję jest w pełni naturalna i pięknie zagęszcza owoce. Więcej o pektynie przeczytasz tutaj Pektyna - właściwości, działanie i występowanie. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego warto korzystać z naturalnej pektyny, kiedy przyrządzasz przetwory, jakie rodzaje pektyn możesz użyć do wyrobu domowych dżemów, a także jaka jest ogólna zasada dodawania pektyn do owoców.

Przetwory z malin

Maliny to pyszne owoce, których walory smakowe i zdrowotne są nieocenione. Zawierają duże ilości magnezu, wapnia i żelaza, a także błonnika. Warto przygotowywać z nich soki, które są świetnym naturalnym lekiem na przeziębienie. Wzmacniają odporność, a świadomość, że są naturalne nie spędza snu z powiek żadnej mamie, która podaje go swojemu dziecku. Z malin można przygotować wiele przetworów, a są to między innymi:

  • nalewka z malin
  • sok z malin
  • dżem z malin
  • galaretka z malin
  • frużelina malinowa
  • maliny w słodkim syropie.

Dżem malinowy - składniki:

  • 900 g malin
  • 3 łyżki cukru
  • 10 g pektyny 
  • odrobina wody

Dżem malinowy - przygotowanie:

  1. Maliny umieszczamy w garnku z grubym dnem, wsypujemy cukier i gotujemy. Od momentu zagotowania się owoców, temperaturę wrzenia utrzymujemy jeszcze przez 15 minut. 
  2. Po tym czasie pektynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku i dolewamy do dżemu. Energicznie mieszamy i gotujemy jeszcze minutę. 
  3. Następnie gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. 

dzem malinowy

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger