Potrzebujemy:
- 5 opakowań mini herbatników
- 500 g serka z wiaderka lub serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 szklanki wrzątku
- 16 ciepłych mini lodów bez dolnego wafelka
- 330 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- pół szklanki zimnej wody
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia.
W międzyczasie blaszkę o wymiarach 23x23 wykładamy folią aluminiową, bądź spożywczą i układamy spód z herbatników.
Kiedy galaretka zaczyna nam tężeć dodajemy do niej serek i dokładnie łączymy wszystko trzepaczką. Wstawiamy na chwilę do lodówki, aby masa nam znowu lekko stężała.
Na herbatnikach układamy 16 ciepłych lodów bez dolnego wafelka i zalewamy delikatnie masą sernikową.
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut, aby namokła. Później wkładamy na 20 s do mikrofalówki i tym samym mamy ją rozpuszczoną w bardzo łatwy sposób ;)
Ubijamy 330 ml śmietanki z cukrem, później wlewamy strumieniem żelatynę ciągle mieszając ubitą śmietanę, aby nie powstały żelatynowe grudki.
Ubitą śmietanę wykładamy na stężałą masę serową i ponownie wkładamy do lodówki.
Ciasto można ozdobić np. tartą czekoladą, brązowym cukrem, czym tylko chcecie.
Po kilku godzinach można zajadać.
Smacznego! :)
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
Potrzebujemy:
- 5 opakowań mini herbatników
- 500 g serka z wiaderka lub serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 szklanki wrzątku
- 16 ciepłych mini lodów bez dolnego wafelka
- 330 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- pół szklanki zimnej wody
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia.
W międzyczasie blaszkę o wymiarach 23x23 wykładamy folią aluminiową, bądź spożywczą i układamy spód z herbatników.
Kiedy galaretka zaczyna nam tężeć wlewamy ją do naczynia miksującego, dodajemy do niej serek i mieszamy 10 s/obr. 4. Wstawiamy na chwilę do lodówki, aby masa nam znowu lekko stężała.
Na herbatnikach układamy 16 ciepłych lodów bez dolnego wafelka i zalewamy delikatnie masą sernikową.
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut, aby namokła. Później wkładamy na 20 s do mikrofalówki i tym samym mamy ją rozpuszczoną w bardzo łatwy sposób ;)
Ubijamy w naczyniu miksującym z motylkiem 330 ml śmietanki z cukrem 1 min/obr. 4, później wlewamy strumieniem żelatynę przez otwór w pokrywie ciągle mieszając ubitą śmietanę, aby nie powstały żelatynowe grudki 10 s/obr 4.
Ubitą śmietanę wykładamy na stężałą masę serową i ponownie wkładamy do lodówki.
Ciasto można ozdobić np. tartą czekoladą, brązowym cukrem, czym tylko chcecie.
Po kilku godzinach można zajadać.
Smacznego! :)
Nazwa ciasta rozbawiła mnie niesamowicie! :D nigdy o nim nie słyszałam, a zapowiada się smacznie ;)
OdpowiedzUsuńNazwa tego ciasta to rozwala mnie totalnie :) bosko wygląda
OdpowiedzUsuńNazwa the best :D
OdpowiedzUsuń