Mam dla Was propozycję na skomponowanie pizzy ze składników marki Krokus. Dzięki nim pizza zyskuje na wyrazistości. Moje obawy co do zbyt ostrego smaku się nie sprawdziły, a w zamian miałam na prawdę przepyszną ucztę z wyrazistym smakiem chilli, mimo, że na co dzień nie jestem fanką bardzo pikantnych rzeczy. Polecam, nawet tym, którzy wzbraniają się przed ostrym smakiem chilli.
Potrzebujemy (2 pizze o średnicy 28 cm):
Ciasto:
- 350 g mąki typ 00
- 180 g ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 20 g oliwy z oliwek
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Wierzch:
- Sos pół na pół chilli i pomidory od Krokus
- ser cheddar
- kawałki piersi kurczaka duszone z tymiankiem
- pieczarki
- kulka mozzarelli
- Papryka chilli od Krokus
Z wszystkich składników na ciasto wyrabiamy elastyczne spody do naszych pizz. Ciasto nie musi wyrastać, od razu po jego wyrobieniu, dzielimy je na 2 części, wałkujemy okrąg i wykładamy do blaszki posmarowanej oliwą. Brzegi ciasta również smarujemy oliwą, aby nie wysychały.
Na ciasto nakładamy kolejno składniki, tak jak podano w ich spisie, oczywiście należy nakładać je wg uznania, ale nie możemy przesadzić, najlepsza pizza to minimum składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego