niedziela, kwietnia 23, 2017

Surówka z marchewki




Surówka z marchewki i jabłka




Uwielbiam warzywa stir fry. Jest to metoda szybkiego smażenia na dużym ogniu. Warzywa pozostają nadal chrupkie i soczyste. Moje nowe urządzenie, w którym się zakochałam (to wciąż małe słowo!) pozwoliło mi w niezwykle szybki sposób cieszyć się tym daniem, a warzywa i owoce były świetnie poszatkowane, równiutko, tak jak lubię! :) Bo ważna jest również estetyka dania, bezwiednie pociachane warzywa nie są atrakcyjne. Nie sprowadzajmy jedzenia do zaspokojenia potrzeby głodu, delektujmy się nim :)

Surówka z marchewki to taka najbardziej podstawowa surówka do obiadu, do której składniki po prostu znajdują się niemalże w każdym domu. Marchewka, jabłko i cebula to podstawowe składniki, z których wychodzi naprawdę pyszna surówka na ciepło.

surówka z marchewki i jabłka

Potrzebujemy:
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1/2 twardego jabłka
  • sól
  • biały pieprz
  • tymianek
krajalnica spiralna

W przygotowaniu tego przepisu skorzystałam z krajalnicy spiralnej firmy Lurch, którą możecie kupić w sklepie Garneczki.

Marchew, cebulę i jabłko kroimy spiralnie, na najmniejszej wielkości oczkach, układamy na osobnych talerzykach.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wsypujemy na nią cebulę, chwilę smażymy na dużym ogniu, następnie dodajemy jabłko i również chwilę smażymy.
Na koniec dodajemy marchewkę i przyprawy. Smażymy do momentu, aż marchew lekko zmieni kształt. Musi być nadal chrupiąca.

Podajemy gorące do obiadu lub jako samodzielne danie posypane na przykład pestkami sezamu i dyni.


marchewka z jabłkiem

1 komentarz:

Miłego dnia!