11:57:00

Jogurtowiec z ciastem kruchym i wiśniami

Bardzo puszysty, udawany "sernik", który zachwyca smakiem i prostotą wykonania. Słodka masa jogurtowa, przełamana kwasowością wiśni stanowią doskonałą parę.


Potrzebujemy:
Kruche ciasto:
  • 250 g zimnego masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Masa jogurtowa:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1200 g jogurtu greckiego
Ponadto:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę masło oraz żółtka. Wszystko siekamy nożem i szybko zagniatamy kruche ciasto.
Dzielimy je na 2 części: spód 2/3, góra 1/3. Wkładamy do osobnych woreczków. Spód wkładamy do lodówki, a górę do zamrażarki na około 2 h.

Blachę o wymiarach 33x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód ciasta rozkruszamy po całej blaszce, po czym dociskamy dłonią, aby powstał jednolity płat ciasta. Kruszenie bardzo ułatwi sprawę, wierzcie mi na słowo. :)

W międzyczasie wiśnie odcedzamy z kompotu.

W misie miksera ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. 
Do ubitych białek (cały czas ubijając) dodajemy po łyżce cukru, czekając aż każda poprzednia łyżka cukru się rozpuści. Postępujemy tak do samego końca. 

Następnie należy dokładnie wmieszać proszek budyniowy i delikatnie połączyć całość z jogurtem greckim.

Puszystą masę wylewamy na spód z ciasta kruchego. Na górze równomiernie układamy wiśnie. Na wiśnie ścieramy zamrożone kruche ciasto. Ja się trochę spieszyłam i moje niestety nie zdążyło zamarznąć, dlatego ciasto pokruszyłam, każdy kawałek lekko spłaszczyłam w dłoniach i ułożyłam na górze ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...