czwartek, listopada 02, 2017

Makaron w sosie mięsno - warzywnym



Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw?



Moim wielkim wyzwaniem jest ukrywanie warzyw w przeróżnych potrawach dla mojego młodszego dziecka. Kiedy je dojrzy z obrzydzeniem wyrzuci na podłogę i tyle.. W tym sosie zupełnie ich nie widać, nadają tylko przyjemnego posmaku. Zajadała się, aż jej się uszy trzęsły. 1:0 dla matki!

Makaron z mięsem mielonym jest częstym gościem na naszym stole. To bardzo szybkie danie, które można przygotować niemalże w ilości hurtowej.


Jak zagęścić sos bez mąki?



Makaron w sosie mięsno - warzywnym skrywa całe dobrodziejstwo warzyw, które docierając w każdy zakamarek dania wzbogacają jego smak, a także przede wszystkim robią świetną robotę - zagęszczając całość. Dzięki temu naturalnie zagęszczamy sos, robię tak wiele razy, nawet z zupami. Po co mam dodawać mąkę, skoro warzywa robią to świetnie? Warzywa doskonale zagęszczają zupy, czy sosy.


przepisy na obiad


Przepisy na obiad z makaronem:




Potrzebujemy:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek La Selva
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 marchewki
  • 1 burak
  • 800 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1/2 słoiczka pikantnego pesto pomidorowego z serem pecorino La Selva
  • 1 łyżeczka bazylii w oliwie z oliwek La Selva
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • sól, pieprz
  • makaron farfalle La Selva
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulkę. Chwilę ją smażymy, po czym dodajemy rozgnieciony czosnek. Doprawiamy solą i miodem. smażymy przez chwilę.

Na patelnię dodajemy również utartą marchew i buraka. Najlepiej jeżeli będą one utarte na małych oczkach. Warzywa razem dusimy około 5 minut. W razie konieczności można je podlać odrobiną wody - wystarczy 1/3 szklanki.

Do warzyw dodajemy zmielone mięso i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Smażymy do momentu, aż z mięsa wyparuje cała woda. Smażymy oczywiście bez pokrywki.

Do usmażonego mięsa dodajemy pesto, bazylię i mleczko kokosowe. Całość dusimy około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron w sosie mięsno - warzywnym podajemy z makaronem ugotowanym wg wskazówek producenta. Bardzo często się o tym powtarzam, ponieważ to gwarantuje nam uzyskanie najlepszego smaku makaronu, a także makaronu, który jest lepiej przez nas trawiony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miłego dnia!