Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw?
Makaron z mięsem mielonym jest częstym gościem na naszym stole. To bardzo szybkie danie, które można przygotować niemalże w ilości hurtowej.
Jak zagęścić sos bez mąki?
Makaron w sosie mięsno - warzywnym skrywa całe dobrodziejstwo warzyw, które docierając w każdy zakamarek dania wzbogacają jego smak, a także przede wszystkim robią świetną robotę - zagęszczając całość. Dzięki temu naturalnie zagęszczamy sos, robię tak wiele razy, nawet z zupami. Po co mam dodawać mąkę, skoro warzywa robią to świetnie? Warzywa doskonale zagęszczają zupy, czy sosy.
Przepisy na obiad z makaronem:
- Makaron w sosie serowym
- Spaghetti z sosem pomidorowym
- Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym
- Makaron w sosie szpinakowo - serowym
- Szakszuka z makaronem
Potrzebujemy:
- 3 łyżki oliwy z oliwek La Selva
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 2 marchewki
- 1 burak
- 800 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1/2 słoiczka pikantnego pesto pomidorowego z serem pecorino La Selva
- 1 łyżeczka bazylii w oliwie z oliwek La Selva
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- sól, pieprz
- makaron farfalle La Selva
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulkę. Chwilę ją smażymy, po czym dodajemy rozgnieciony czosnek. Doprawiamy solą i miodem. smażymy przez chwilę.
Na patelnię dodajemy również utartą marchew i buraka. Najlepiej jeżeli będą one utarte na małych oczkach. Warzywa razem dusimy około 5 minut. W razie konieczności można je podlać odrobiną wody - wystarczy 1/3 szklanki.
Do warzyw dodajemy zmielone mięso i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Smażymy do momentu, aż z mięsa wyparuje cała woda. Smażymy oczywiście bez pokrywki.
Do usmażonego mięsa dodajemy pesto, bazylię i mleczko kokosowe. Całość dusimy około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron w sosie mięsno - warzywnym podajemy z makaronem ugotowanym wg wskazówek producenta. Bardzo często się o tym powtarzam, ponieważ to gwarantuje nam uzyskanie najlepszego smaku makaronu, a także makaronu, który jest lepiej przez nas trawiony.
Smażymy do momentu, aż z mięsa wyparuje cała woda. Smażymy oczywiście bez pokrywki.
Do usmażonego mięsa dodajemy pesto, bazylię i mleczko kokosowe. Całość dusimy około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron w sosie mięsno - warzywnym podajemy z makaronem ugotowanym wg wskazówek producenta. Bardzo często się o tym powtarzam, ponieważ to gwarantuje nam uzyskanie najlepszego smaku makaronu, a także makaronu, który jest lepiej przez nas trawiony.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Wszystkiego smacznego