Przepyszna, rozgrzewająca i sycąca zupa krem, którą możecie przygotować w naprawdę krótkim czasie. Co przy zupach jest sprawą dość nieczęstą.
Przepyszna zupa potrzebuje godnej oprawy, nie sądzicie?
Ja uważam, że jak najbardziej i dlatego swoją zupę podałam w przepięknej ceramice z kolekcji Mynte. Ten styl - to zdecydowanie mój styl. Uwielbiam tego typu przedmioty i jeżeli jesteście zainteresowani to miseczkę znajdziecie TUTAJ, a talerzyk TUTAJ. Nie zapomnijcie przejrzeć całego cudownego asortymentu sklepu Vanille Mynte.
Potrzebujemy:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 pora (tylko biała część)
- 1 marchewka
- 400 g ziemniaków
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 1 kulka ziela angielskiego
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- sól, pieprz
W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niego posiekaną cebulkę, lekko ją szklimy. Po chwili dodajemy rozgnieciony czosnek i przyprawy. Przyprawy musimy lekko podsmażyć, pamiętajcie jednak, żeby ich nie przypalić, bo całość stanie się gorzka i niejadalna.
Marchewkę ścieramy i dodajemy do cebuli, czosnku i przypraw.
Pora siekamy i płuczemy na sicie. Również dodajemy do garnka cały czas podsmażając.
Ziemniaki kroimy w kosteczkę i również dodajemy do pozostałych warzyw.
Soczewicę płuczemy na sicie i wrzucamy do garnka. Teraz całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Do momentu aż soczewica zrobi się miękka. Soczewica czerwona bardzo szybko gotuje się do miękkości i dlatego bardzo ją lubię - jest mało wymagająca. Oczywiście cenię ją również za smak, to jasne. ;)
Ugotowaną zupę zdejmujemy ze źródła ciepła, wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie. Do zupy dolewamy mleczko kokosowe i miksujemy ją na gładki krem.
Podajemy z grzankami. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego