środa, grudnia 20, 2017

Ambasador z galaretką


Ciasto z galaretką


Przepyszny biszkopt, który z pewnością będzie się efektownie prezentował na świątecznym stole. Dla każdego znajdzie się w nim coś dobrego. Ciasto z galaretką jest bogate w smaku, nie jest mdłe, można zjeść duży kawałek i poprosić o dokładkę. :)

Biszkopt przepis


Przepis na biszkopt jest bardzo prosty, jednak wiele osób ma z nim niemały problem. Wydaje mi się, że tak jak z każdym typem ciasta - trzeba nieco poćwiczyć, aby dojść do wprawy. Wprawne oko zauważy, kiedy jaja są już odpowiednio ubite na biszkopt idealny, a także jak wmieszać mąkę, aby nie uszkodzić pęcherzyków powietrza, które gwarantują nam puszystość.

Ambasador z galaretką to lekkie ciasto z galaretką, które smakuje zwłaszcza dzieciom. Choć wśród dorosłych nie brakuje amatorów orzeźwiającej galaretki.

przepis na biszkopt


Biszkopt z 6 jaj


Potrzebujemy (na dużą blachę):
Biszkopt:

  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

Masa podstawowa:


Masa biała:


Masa ciemna:

Poncz:
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • woda

Do dekoracji:

Dzień wcześniej warto przygotować galaretki, które muszą się dobrze schłodzić. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i wlewamy do głębokich talerzy. Zastygnięte kroimy w krateczkę.

Jak zrobić biszkopt?


Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, powoli dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. 
Do ubitych jaj dodajemy przesianą mąkę i delikatnie łączymy ją z jajami.

Jak upiec biszkopt?


Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 25-30 minut.

Biszkopt rzucany należy zaraz po upieczeniu rzucić 2 razy z wysokości kolan, żeby nie opadł.
Biszkopt, który zawsze wychodzi studzimy do temperatury pokojowej, następnie kroimy na 3 cienkie blaty.

Jak przygotować masę podstawową do ciasta?


Do rondelka wlewamy 750 ml mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W międzyczasie w pozostałych 250 ml mleka rozpuszczamy proszki budyniowe, dodajemy mąkę i żółtka. Do gotującego się mleka wlewamy naszą miksturę i cały czas mieszając zagotowujemy. Powinien powstać gęsty budyń. Wierzch budyniu zakrywamy folią spożywczą, aby nie wysychał i odstawiamy do ostygnięcia.

Ważne! Żeby masa się nie zważyła masło musi być w tej samej temperaturze co budyń.

Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce budyniu i ciągle ubijamy.

Do połowy masy dodajmy pokrojone w kosteczkę galaretki.
Do drugiej części dodajemy startą czekoladę, kakao i rodzynki.

Składanie - biszkopt z galaretką:

Blat ciasta nasączamy ponczem i smarujemy białą masą z galaretkami.
Nakładamy na to drugą warstwę ciasta. Tę również nasączamy i smarujemy ciemną kakaową masą.
Nakładamy ostatnią warstwę i tej już nie nasączamy.
Polewę rozpuszczamy według wskazówek producenta i ozdabiamy nią ciasto. Na jeszcze ciepłą polewę wysypujemy ozdoby cukrowe. Ciasto chowamy do lodówki, aby dobrze stężało.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

ambasador ciasto

1 komentarz:

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)