18:27:00

Barszcz z suszonych buraczków

Znam sposób na przepyszny barszcz bez brudzenia sobie rąk buraczkami, które niestety farbują. Ja stosuję suszone buraczki, które do barszczu nadają się idealnie. Taki barszcz można spotkać u mnie na wigilijnym stole. Spójrzcie sami jakie to proste.


Potrzebujemy:

  • 2 opakowania suszonych buraczków, u mnie Amkez
  • 3 marchewki 
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • garść suszonych grzybów
  • 1 liść laurowy 
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • suszony lubczyk
W garnku nastawiamy świeże warzywa (marchew, pietruszkę, por i lekko rozgnieciony czosnek, grzyby, ziele angielskie oraz liść laurowy. Wlewamy około 2 litry wody i gotujemy warzywa do miękkości.
Do warzyw dorzucamy suszone buraczki. W razie czego można dolać nieco wody. Nie może być też jej za dużo, bo barszcz musi mieć pełny smak, musi być wyrazisty, a nie zbyt rozwodniony.
Kiedy buraczki zaczynają nam mięknąć, aby zachować piękny kolor dodajemy sok z cytryny lub ocet. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 15 minut.
Gotowy odcedzamy pozostawiając sam płyn. Ja taki lubię najbardziej. Do tego pyszne uszka i wigilia jest już wasza! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...