niedziela, grudnia 03, 2017

Deser rafaello z kaszy jaglanej

Przepyszny kokosowo - waniliowy deser, chrupiący, kremowy, wyrazisty. Pysznego kokosowego smaku nadają mu wiórki, a smak waniliowy uzyskałam poprzez posłodzenie deseru łyżką miodu sufletu z dodatkiem prawdziwej wanilii. Cudo!


Potrzebujemy:

Kaszę jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka razem z wiórkami kokosowymi. Kaszę i wiórki zalewamy mlekiem i gotujemy do momentu aż kasza wsiąknie cały płyn. Po ugotowaniu odstawiamy ją do ostygnięcia.

Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy je na 5 minut, po czym odcedzamy i obieramy ze skórki. Dzięki moczeniu we wrzątku migdał niemalże sam wyskakuje z brązowej skórki.

Migdały możemy lekko przeciekać nożem, ale nie jest to konieczne.

Chłodną kaszę z wiórkami słodzimy miodem sufletem z wanilią, która nada mu bardzo wyraźnego waniliowego smaku i aromatu.

W pucharkach układamy kilka migdałów, masę kokosowo - waniliową, płynną czekoladę, ponownie masę kokosowo - waniliową i na górę kilka migdałów.

Deser najlepiej smakuje schłodzony.

2 komentarze:

  1. mam putanie czy nie może być naturalny miód z naturalną wanilią ? Dlaczego muszę kupować gotowy produkt jak mam składniki by zrobić taki miód ( suflet ) z ukłonami Jan

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile kalorii ma to cudo? :)

    OdpowiedzUsuń

Miłego dnia!