09:58:00

"Flaczki" z kurczaka

Lubię flaczki, ale nie mogę się przemóc - wiecie z czym :D
Dlatego, kiedy tylko zobaczyłam na jednej z grup, że z kurczaka można przygotować zupę na wzór flaczków - postanowiłam, że ją zrobię. Było warto :)


Potrzebujemy:

  • 3 udka z kurczaka
  • 2,5 litra wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 cm pora
  • 1/4 selera
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżki przyprawy do flaczków
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • makaron wstążka ząbkowana Makarony Babuni
Udka zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, ściągamy szumy. 
Do gorącej wody z udkami wkładamy w całości marchewki, pietruszkę, opalona cebulkę, rozgniecione ząbki czosnku, kawałek selera, por w całości, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotujemy na bardzo wolnym ogniu, zupełnie jak rosół. Kiedy warzywa zmiękną, wyjmujemy je. Marchewki, pietruszkę i selera kroimy w cienkie słupki. Cebulę i pora wyrzucamy. mięso również wyjmujemy, oddzielamy od kości i tniemy na paseczki wzdłuż włókien. Wrzucamy z powrotem do zupy. Doprawiamy przyprawą do flaczków, majerankiem, solą i pieprzem. Na patelnie z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Mieszamy ją na patelni z odrobiną zupy i przelewamy do garnka. Zagotowujemy.

Makaron gotujemy wg wskazówek producenta. Podajemy z gorącą zupą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...