09:28:00

Grochówka

To pyszna, kremowa zupa, która zyskuje kremowość sama z siebie, bo lekko rozgotowany groch świetnie ją zagęszcza. Możesz ją ugotować na wędzonych kościach, ale w zupełności wystarczy odrobina wędzonego boczku, czy innej wędliny, aby uzyskać lekko wędzony smak, który zupie grochowej nadaje charakteru.


Potrzebujemy:
  • 500 g łuszczonego grochu Targroch
  • woda
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 4 grubsze plastry wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
Groch płuczemy, następnie zalewamy wodą około 5 cm nad linię grochu. Gotujemy, powoli dodając następne produkty.
Do grochu dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Kolejnym krokiem jest dodanie startej marchwi i pietruszki. Gotujemy całość około 20 minut. 
Następnie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i również dodajemy do gotującej się zupy. Kiedy nasz groch zacznie się już lekko rozpadać, dodajemy wędzonkę pokrojoną w grubszą kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kiedy ziemniaki będą już ugotowane, a groch będzie się mocno rozpadał - zupa jest gotowa do jedzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...