09:03:00

Gryczane bliny z łososiem

Bliny to bardzo wdzięczne drożdżowe placki z mąki gryczanej, które mimo swej prostoty są dla mnie wykwintnym daniem, jak z restauracji Amaro. ;) Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym kupiła gotową mąkę gryczaną. Wydaje mi się bardziej ekonomicznym i mniej miejscochłonnym posiadanie kaszy gryczanej, którą zawsze mogę zmielić na mąkę. W odwrotnym przypadku z mąki nie udałoby mi się zrobić kaszy, a bardzo ją lubimy.


Potrzebujemy:

  • 1 op. suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 250 g kaszy gryczanej niepalonej, u mnie ze sklepu BioGo
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soli

Do podania:

  • jogurt naturalny
  • łosoś wędzony na zimno
Kaszę gryczaną mielimy na mąkę. Możecie użyć do tego blendera wysokoobrotowego lub młynka do kawy.

Mąkę gryczaną łączymy z pszenną oraz drożdżami. Dodajemy ciepłe mleko, cukier jajko, olej kokosowy i sól. Wszystko razem miksujemy mikserem do połączenia się składników. 

Ciasto odstawiamy na minimum 45 minut do wyrośnięcia.

Rozgrzewamy mocno patelnię i smażymy bliny z łyżki stołowej ciasta. Smażymy z obydwu stron.

Podajemy od razu z kleksem jogurtu i kawałkiem wędzonego łososia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...