18:40:00

Karkówka po karkonosku

Bardzo lubię sosy mięsne zawierające warzywa, które po zblendowaniu go zagęszczają. Ten sos jest wtedy bardzo bogaty w smaku oraz kremowy. Świetnie łączy się z innymi dodatkami. Ja dzisiaj użyłam gotowych gnocchi marki Hilcona. Były przepyszne.


Potrzebujemy:

  • 600 g karkówki wieprzowej
  • 200 g cebuli (po obraniu)
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka plasterków suszonych grzybów
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • woda

Do podania:


Mięso kroimy w plastry grubości około 1,5 cm.

Dużą patelnię rozgrzewamy i układamy na niej plastry mięsa, obsmażamy je z obydwu stron. Mięso zdejmujemy na talerz.

Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w plasterki. Dodajemy również czosnek, suszone grzyby, przecier, sól oraz wędzoną paprykę. Na lekko przesmażone składniki układamy nasze mięso i całość zalewamy wodą (około 400 ml).

Dusimy mięso do miękkości, po czym ponownie je wyjmujemy. Cebulę wraz z innymi dodatkami blendujemy na gładki sos, w którym zanurzamy nasze soczyste kawałki mięsa. W razie konieczności doprawiamy do smaku.

Gnocchi podsmażamy na rumiano na patelni z niewielkim dodatkiem oliwy z oliwek.

Podajemy od razu. To najsmaczniejsza karkówka jaką do tej pory jadłam. Niebo w gębie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...