14:37:00

Świąteczne muffiny z kajmakiem

Świetny pomysł na ozdobienie świątecznego stołu - bo wypieki są jego ozdobą.


Potrzebujemy:

  • 340 g mąki pszennej
  • 160 g cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 80 g roztopionego masła
  • 160 g mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 12 łyżeczek kajmaku

Do dekoracji:

  • cukier puder
  • białe czekolady
  • ozdoby cukrowe
Muffiny muszą być robione szybko :)

Najpierw foremkę do muffinek wykładamy sobie papilotkami. Ja użyłam brązowo złotych - świątecznych, do kupienia tutaj.

Następnie przygotowujemy sobie dwie miski i najlepiej trzepaczkę.

Do jednej miski wsypujemy produkty sypkie, w drugiej mieszamy produkty mokre. Po wymieszaniu obydwu, łączymy je szybko przy pomocy trzepaczki.

Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta, następnie na środek łyżeczkę kajmaku i kajmak ten zakrywamy ciastem do 2/3 wysokości papilotki.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 17 stopni przez 20 minut.

Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Na papierze do pieczenia rysujemy choinkę, następnie czekoladą przelaną do rękawa cukierniczego wyciskamy wzór choinki i wypełniamy go. Wkładamy u dołu patyczek, aby móc naszą choinkę wbić do muffina. Niezastygniętą choinkę ozdabiamy różnokolorowymi ozdobami cukrowymi. Gotowe wkładamy do lodówki bądź zamrażarki.

Zastygnięte choinki delikatnie odrywamy od papieru i wbijamy w muffina.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...