11:12:00

California roll z wędzonym pstrągiem

Jestem wielbicielką sushi. Zwykle ryż przygotowuję dzień wcześniej, a reszta składników musi być po prostu na maksa świeża. To kwintesencja dobrego sushi. 
Tym razem rolki w wersji odwróconej - ryż na wierzchu, nori w środku. Nie bójcie się eksperymentować, bo nie jest to trudne. W zasadzie, jeżeli macie opanowane najprostsze rolki - to california nie będzie dla Was wyzwaniem. Po prostu ją zrobicie bez większych kombinacji.


Potrzebujemy:


Zaprawa do ryżu:

Zwijanie rolek:
Przydatne narzędzia:


Najpierw odmierzam miarką ile tego ryżu mam objętościowo. Pozwoli mi to wlać do gotowania tyle wody, ile ryż będzie w stanie wchłonąć, nie rozgotowując się.

Ryż przepłukuję kilka razy, aż woda stanie się niemal przezroczysta. Następnie zalewam go wodą i odstawiam na 10 minut, aby się lekko namoczył.

Po tym czasie odcedzam ryż na sicie. Wrzucam do garnka i zalewam wodą w proporcji 1 cz. ryżu : 1,2 cz. wody.

Wstawiam na palnik na najwyższą moc. Kiedy zacznie się gotować, zmniejszam moc na minimum i gotuję do momentu, aż ryż widocznie wchłonie całą wodę. Wyłączam źródło ciepła i odstawiam pod przykryciem na 10 minut. Ważne, aby ryż był zakryty.

W międzyczasie przygotowuję zaprawę do ryżu. W rondelku na niewielkim płomieniu rozpuszczam cukier i sól w occie ryżowym.

Po 10 minutach odpoczynku dla ryżu, zaprawiam go przygotowaną mieszaniną. Mieszam delikatnie, aby nie połamać ziaren, Najlepiej drewnianą łopatką. Ryż odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ja tak jak wspominałam wcześniej - przygotowuję go dzień wcześniej.

Przygotowanie składników do zwijania rolek przyspieszy proces. Dlatego też siekamy kapustę w cienkie paseczki, z pstrąga pozbywamy się ewentualnych ości.

Nadszedł czas zwijania rolek.

Przygotowujemy sobie kawałek folii, który będzie nieco większy od nori. Kładziemy go na macie bambusowej.

Na początku postępujemy jak przy standardowych rolkach. Na błyszczącą stronę nori wykładamy cienką warstwę ryżu, wspomagając się niewielką ilością wody, którą zwilżamy lekko dłonie. Woda sprawi, że ryż nie będzie kleił się do rąk. Należy jednak nie popadać w przesadę i nie zmoczyć nori, bo stanie się gumiaste.

Pokryte nori odwracamy stroną z ryżem do folii. Na nori nakładamy składniki, które będą w środku rolki. Ja smaruję cienki i delikatny pasek chrzanem wasabi. Później nakładam pstrąga, tykwę i czerwoną kapustę.

Zwijam pomagając sobie matą bambusową.

Gotową rolkę kroimy bardzo ostrym nożem, najpierw na pół, później na części. Gotowe sushi posypujemy sezamem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Gotuj i Mieszkaj , Blogger