11:40:00

Ciasto parzone i mini ptysie

Ciasto parzone to niezwykle proste ciasto, wymagające od nas nieco więcej cierpliwości niż na przykład biszkopt, bo jego przygotowanie składa się z dwóch etapów

Pierwszy z nich polega na zaparzeniu ciasta, następnie jego schłodzeniu.

Drugim etapem jest połączenie ciasta z jajami i przygotowanie go do pieczenia. W zależności od tego co chcemy uzyskać, ciasto wykładamy na blaszkę w odpowiedni sposób.

  • Mini ptysie/ptysie wyciskając rękawem cukierniczym okrągłe placki.

  • Eklerki wyciskając paski ciasta przy użyciu rękawa cukierniczego.

  • Blaty na karpatkę po prostu przy użyciu łyżki.

Potrzebujemy:
  • 250 ml wody (1 szklanka)
  • 80 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 jaja
Wodę zagotowujemy wraz z masłem i solą. Do gotującej się wody wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aby pozbyć się grudek. Ciasto parzymy około 2 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Na przykrywam garnek pokrywką i wystawiam na zewnątrz. Obecna temperatura znacznie skraca czas oczekiwania :)

Ciasto w temperaturze pokojowej miksujemy z jajami, dodając jedno po drugim. Pomiędzy każdym dodanym jajkiem ciasto musi być z poprzednim jajem bardzo dobrze zmiksowane.


Na blachę wyłożoną papierem wykładamy jedną warstwę ciasta przy użyciu rękawa cukierniczego i tylki (gwiazdka). 

Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach C. Dobrze wypieczone - będą chrupiące. Studzimy na kratce.

Wystudzone mini ptysie nadziałam gotowymi kremami, jakie ostatnio testowałam. 


Są to kremy marki Lauretta. Kremy są w gotowych do użycia rękawach Rengo. W zestawie posiadają tylki, czyli cały zestaw macie od ręki. Obecnie dostępnych jest kilka smaków, które z pewnością posmakują każdemu. 


Jeżeli nie masz drygu do przygotowywania kremów, albo po prostu brakuje Ci czasu, masz uczepione dziecko u nogi, brak Ci sił, czy energii, a goście jadą - to rewelacyjne rozwiązanie! Kremy wspaniale komponują się z ciastem parzonym, a efekt jest naprawdę powalający. 
Wystarczy je przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i macie słodkości jak z najlepszej cukierni. Polecam! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...