niedziela, stycznia 21, 2018

Kurczak curry z ryżem

Kuchnia indyjska to jedna z moich ulubionych kuchni świata. Przyprawy, których Hindusi używają są bardzo charakterystyczne i aromatyczne. Moje curry z kurczaka zapewne posmakuje smakoszom tej kuchni. Dla niezorientowanych - mówiąc "curry", nie mam na myśli przyprawy curry. :)

Kurczak curry z ryżem to bardzo aromatyczne danie z mleczkiem kokosowym, które w indyjskiej kuchni sprawdza się znakomicie.

Kawałki kurczaka doprawione szerokim walcharzem przypraw kuchni indyjskiej, gotowane w mleczku kokosowym to szybki i przepyszny obiad. 

kuchnia indyjska


Potrzebujemy:
Marynata do kurczaka:
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 i 1/2 łyżki mielonej kolendry
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki wody
Do podania: ryż, surówka z kapusty.

Marynata do kurczaka curry:
Kurczaka dzielimy na części i nacieramy marynatą. W marynacie kurczak powinien spędzić przynajmniej 2 godziny.

Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy na nią ziarna gorczycy i lekko podprażamy. Następnie dodajemy olej kokosowy i posiekaną cebulkę z czosnkiem. Dodajemy również kurczaka razem z marynatą. Chwilę całość podsmażamy, następnie zalewamy mlekiem kokosowym i dusimy do momentu, aż kurczak będzie gotowy - czyli po wbiciu widelca nie będzie wyciekała z niego krew. :)

Kurczaka w sosie curry podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z kapusty, ta kapusta to taka trochę spolszczona wersja, ale nam bardzo smakowało. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)