czwartek, stycznia 04, 2018

Drożdżówki z makiem


Domowe drożdżówki


Moje drożdżówki z makiem są porządnie nadziane, tak od serca. Dlaczego? Bo tak lubię najbardziej. Dla mnie ciasto drożdżowe to dodatek, który za sprawą bardzo dużej ilości nadzienia makowego nie wysycha i smakuje wyśmienicie nawet na 3 dzień. O ile coś jeszcze zostanie.

Ciasto na drożdżówki oczywiście ma tutaj duże znaczenie, mimo mojej całej sympatii do nadzienia z maku. Według moich wskazówek jego przygotowanie nie sprawi Wam żadnego problemu.

Wbrew pozorom przygotowanie takich bułeczek to pestka, czy bułka z masłem - jak kto woli. Szybkie drożdżówki powstaną naprawdę w niedługim czasie, a zaręczam, są warte każdej poświęconej im minucie czasu z Waszego życia! :)

Nadzienie makowe jakie zostało tutaj opisane nadaje się również świetnie na makowce bożonarodzeniowe.

Zajrzyj również po inne smaczne przepisy na bułki drożdżowe z nadzieniem:



szybkie drożdżówki

Przepis na drożdżówki domowe:


Składniki potrzebne na bułki drożdżowe z makiem:
Ciasto:
  • 250 ml mleka
  • 1 opakowanie suchych drożdży lub 25 g świeżych
  • 70 g cukru
  • 75 g oleju rzepakowego
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
Nadzienie makowe:
  • 350 g suchego maku Targroch
  • 50 g orzechów pekan Targroch
  • 5 suszonych fig w mące ryżowej Targroch
  • 150 g cukru
Ponadto: 
  • 2 tabliczki białej czekolady

Jak przygotować ciasto na drożdżówki?


Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem. Odstawiamy na 10 minut.

Drożdże powinny się lekko zapienić. Do takiej mikstury dodajemy mąkę wymieszaną z solą oraz olej. Z podanych składników wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Zakrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę, aby podwoiło swoją objętość.

Jak przygotować nadzienie makowe?


Mak zalewamy minimalną ilością wody. Tylko tak, aby całe ziarna były zamoczone. Gotujemy na wolnym ogniu, aż mak wchłonie całą wodę. 

Figi zalewamy wrzątkiem.

Ugotowany mak, miękkie figi, cukier i orzechy umieszczamy w blenderze wysokoobrotowym lub przepuszczamy przez maszynkę. Całość odstawiamy do przestygnięcia.

Jak zwijać drożdżówki?


Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy je nadzieniem, pozostawiając około 2 cm wolnego ciasta u góry.

Ciasto posmarowane nadzieniem zwijamy jak roladę. Następnie tniemy ostrym nożem na paski o szerokości około 4 - 5 cm.

Każdą drożdżówkę ugniatamy wzdłuż trzonkiem noża, powodując, że boki unoszą się lekko ku górze.

Drożdżówki domowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 20 minut.

Pieczemy w 180 stopniach C przez 25 minut.

Po upieczeniu drożdżówki odstawiamy do ostygnięcia.

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wlewamy do rękawa cukierniczego (można też zrobić tutkę z papieru do pieczenia, obciąć róg, aby wylatywała z niego cienka stróżka czekolady) i nim dekorujemy przestygnięte drożdżówki.

bułki drożdżowe z nadzieniem


1 komentarz:

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)