16:09:00

Drożdżówki z makiem

Moje drożdżówki są porządnie nadziane, tak od serca. Dlaczego? Bo tak lubię najbardziej. Dla mnie ciasto to dodatek, który za sprawą bardzo dużej ilości nadzienia nie wysycha i smakuje wyśmienicie nawet na 3 dzień. O ile coś jeszcze zostanie ;) Za tło przepraszam, nie mam jeszcze parapetu :D Może coś na to doradzicie? :D


Potrzebujemy:
Ciasto:
  • 250 ml mleka
  • 1 opakowanie suchych drożdży lub 25 g świeżych
  • 70 g cukru
  • 75 g oleju rzepakowego
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
Nadzienie makowe:
Ponadto: 
  • 2 tabliczki białej czekolady
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem. Odstawiamy na 10 minut.

Drożdże powinny się lekko zapienić. Do takiej mikstury dodajemy mąkę wymieszaną z solą oraz olej. Z podanych składników wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Zakrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę, aby podwoiło swoją objętość.

Mak zalewamy minimalną ilością wody. Tylko tak, aby całe ziarna były zamoczone. Gotujemy na wolnym ogniu, aż mak wchłonie całą wodę. 

Figi zalewamy wrzątkiem.

Ugotowany mak, miękkie figi, cukier i orzechy umieszczamy w blenderze wysokoobrotowym lub przepuszczamy przez maszynkę. Całość odstawiamy do przestygnięcia.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy je nadzieniem, pozostawiając około 2 cm wolnego ciasta u góry.

Ciasto posmarowane nadzieniem zwijamy jak roladę. Następnie tniemy ostrym nożem na paski o szerokości około 4 - 5 cm.

Każą drożdżówkę ugniatamy wzdłuż trzonkiem noża, powodując, że boki unoszą się lekko ku górze.

Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 20 minut.

Pieczemy w 180 stopniach C przez 25 minut.

Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wlewamy do rękawa cukierniczego (można też zrobić tutkę z papieru do pieczenia, obciąć róg, aby wylatywała z niego cienka stróżka czekolady) i nim dekorujemy przestygnięte drożdżówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Gotuj i Mieszkaj , Blogger