10:19:00

Kasza jaglana z pieczarkami i szpinakiem

Kasza jaglana jest po prostu wspaniała. Potrafi się dopasować do każdej roli. Mną słodko, czy słono -  smakuje wyśmienicie. Mówię o tym dlatego, żebyście spróbowali włączyć ją w swoją dietę. Dlaczego? Dlatego, że jest niezwykle zdrowa dla naszego organizmu, o czym pisałam Wam wielokrotnie. W połączeniu z pieczarkami i szpinakiem stanowi bardzo smaczne danie obiadowe, a kiedy wystygnie świetna sałatkę, na przykład do zabrania do pracy.


Potrzebujemy:
  • 100 g kaszy jaglanej Sonko
  • 400 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku 
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • Sól i pieprz
Kaszę otwieramy z woreczka i miarką sprawdzamy jej objętość.  Wsypujemy ją do garnka i podprażamy. Kasza będzie gotowa, kiedy poczujecie orzechowy zapach.

Kaszę tę zalewamy dwukrotną objętością wody. Solimy i przykrywamy. Gotujemy do momentu, aż kasza pochłonie całą wodę. 

Patelnię rozgrzewamy, dodajemy oliwę, pokrojone pieczarki i 3 rozgniecione ząbki czosnku. Podsmażamy z odrobiną soli. Na koniec dodajemy szpinak i kiedy tylko woda z patelni odparuje, wyłączamy źródło ciepła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kaszę łączymy razem z pieczarkami i podajemy od razu. 

2 komentarze:

  1. o tak, jaglanka jest rewelacyjnie uniwersalna :) chociaż osobiście wolę ją na słono :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wygląda bardzo ciekawie i na pewno będę chciała go sprawdzić. Myślę, że na kolację, to będzie dobry pomysł. Dziękuję za pomysł i czekam na kolejne wpisy. Powodzenia w dalszej pracy!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...