wtorek, stycznia 16, 2018

Kasza jaglana z pieczarkami i szpinakiem


Kasza jaglana 


jest po prostu wspaniała. Potrafi się dopasować do każdej roli. Na słodko, czy słono -  smakuje wyśmienicie. Mówię o tym dlatego, żebyście spróbowali włączyć ją w swoją dietę. Dlaczego? Dlatego, że kasza jaglana jest niezwykle zdrowa dla naszego organizmu, o czym pisałam Wam wielokrotnie.

W połączeniu z pieczarkami i szpinakiem stanowi bardzo smaczne danie obiadowe, a kiedy wystygnie jest świetna na sałatkę, na przykład do zabrania do pracy.

Kasza jaglana z warzywami stanowi bardzo pożywny o zdrowy posiłek, zachęcam do wypróbowania mojego połączenia smaków.

Kasza jaglana przepisy


Składniki potrzebne do przygotowania kaszy:


  • 100 g kaszy jaglanej Sonko
  • 400 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku 
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • Sól i pieprz

Jak ugotować kaszę jaglaną?


Kaszę jaglaną otwieramy z woreczka i miarką sprawdzamy jej objętość.  Wsypujemy ją do garnka i podprażamy. Kasza będzie gotowa, kiedy poczujecie orzechowy zapach.

Kaszę tę zalewamy dwukrotną objętością wody. Solimy i przykrywamy. Gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. 

Jest to jeden z dwóch poprawnych sposobów przygotowania kaszy jaglanej, która będzie smaczna, a nie gorzka.

Dodatki do kaszy jaglanej


Patelnię rozgrzewamy, dodajemy oliwę, pokrojone pieczarki i 3 rozgniecione ząbki czosnku. Podsmażamy z odrobiną soli. Na koniec dodajemy szpinak i kiedy tylko woda z patelni odparuje, wyłączamy źródło ciepła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pieczarki smażone i szpinak łączymy z ugotowaną na sypko kaszą.

2 komentarze:

  1. o tak, jaglanka jest rewelacyjnie uniwersalna :) chociaż osobiście wolę ją na słono :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wygląda bardzo ciekawie i na pewno będę chciała go sprawdzić. Myślę, że na kolację, to będzie dobry pomysł. Dziękuję za pomysł i czekam na kolejne wpisy. Powodzenia w dalszej pracy!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)