12:09:00

"Lodowe" mini calzone

Co będzie Wam potrzebne do przygotowania tych małych przegryzek? 
Foremka do lodów i dobry nóż!

Ale wcześniej należy przygotować ciasto jak na pizzę.


Składniki do ciasta:
  • 180 g ciepłej wody 
  • 8 g suchych drożdży
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 350 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki soli
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. 
W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże i oliwę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrabianie powinno trwać około 15 minut przy ręcznym wyrabianiu. Dopiero kiedy uzyskacie elastyczne ciasto, które nie lepi się do rąk - jest poprawnie wyrobione.

Ciasto nie musi wyrastać. Od razu podzielcie je na 4 części. Każdą z nich należy rozwałkować na odpowiednią wielkość. Choć zawsze będzie ona przybliżona, ponieważ plastikowe foremki na lód do zamrażarki są praktycznie zawsze w standardowej wielkości. 

Foremkę zwilżamy lekko oliwą, ponieważ później (tak jak ja) możecie mieć problem z wyjęciem ich z foremki. :) 

Rozwałkowane ciasto przekładamy na naszą foremkę i jeśli jest dobrze wyrobione, będzie elastyczne, co pozwoli nam na wepchnięcie ciasta do dziurek, bez rwania jego powierzchni. Ja dociskając do otworów pomagałam sobie plastikową rękojeścią łyżki.


Do pokrojenia składników jakie znalazły się w środku użyłam uniwersalnego noża z ząbkami Zwilling Pure. Powiem Wam: "no tak ostrego noża, to ja jeszcze w życiu nie miałam". Kroi się nim znakomicie, wszelkie przeszkody są niczym dla ząbkowanego ostrza tego noża. Jego wielkość sprawia, że jest uniwersalny, pokroisz nim zarówno mięso jak i warzywa. Odkąd u mnie jest używany jest kilka razy w ciągu dnia. 


Do pokrojenia mamy:
  • ostre kabanosy, około 300 g
  • 6-7 suszonych pomidorów w zalewie
  • 250 g kremowego serka naturalnego
Kabanosy kroimy w cienkie plasterki i odkładamy na talerz. Pomidory kroimy w małe kawałki i mieszamy z serkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do otworów wyścielonych ciastem na pizzę wykładamy do połowy plasterki kabanosów, następnie wypełniamy kremowym serkiem z suszonymi pomidorami.

Przykrywamy całość drugim płatem rozwałkowanego ciasta. Lekko je dociskamy i przejeżdżamy po całości wałkiem, aby wszystko się dobrze skleiło. Nadmiar ciasta odcinamy nożem, po czym foremkę odwracamy i powinny wyskoczyć nam małe "lodowe" calzone. Nożem przecinamy je wzdłuż krawędzi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut.


Do podania zrobiłam sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego i świeżego czosnku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...