12:28:00

Makaron z kurczakiem i sosem serowo - koperkowym z oscypkiem

Makarony to jedne z najszybszych dań jakie możemy przygotować w naszych domach. Bardzo prosty sos, delikatny i kremowy, który łączy zimę z latem. Takie jest moje wyobrażenie, kiedy na niego patrzę. Oscypek nadaje mu charakteru. Wędzony, twardy ser, nasz polski parmezan jest kropką nad "i". 

I uwierzcie, warto mieć go w domu, wytrzymuje w lodówce długi czas i wcale nie musicie wybierać się w góry, żeby móc go nabyć. Wystarczy wejść na stronę http://wyrobynaturalne.com i złożyć zamówienie u przemiłego Kuby. :)


Potrzebujemy:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 450 g kremowego serka twarogowego
  • garść utartego oscypka + oscypek do dekoracji, u mnie zawsze od Wyroby Naturalne
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 g makaronu penne
Piersi kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Kiedy będą już całkowicie ścięte ściągamy je z patelni.
Na tę samą patelnię (w razie konieczności można dodać jeszcze odrobinę oliwy) wsypujemy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Całość podsmażamy do lekkiego zarumienienia. Do usmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy kremowy serek oraz utarty parmezan. Doprawiamy i podgrzewamy, aż widocznie zacznie się topić i lekko ciągnąć. 
Do podgrzanego sera dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka oraz posiekany koperek. Całość mieszamy i w razie konieczności doprawiamy jeszcze odrobiną soli i pieprzu. 

Makaron, w moim przypadku - penne gotujemy wg wskazówek producenta. Gorący mieszamy z sosem i podajemy od razu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...