środa, stycznia 17, 2018

Minipulpeciki w sosie własnym z kaszą jaglaną i kalafiorem



Obiad lekki jak chmurka



Czy masz już pomysł na obiad? 



Wiem, że często stoimy nad garnkiem i zastanawiamy się co dziś ugotować, co dziś zrobić na obiad? Co najbardziej zabawne, nawet wtedy, kiedy lodówka wcale nie świeci pustkami. 

Mam dla Was dzisiaj przepyszną propozycję, która mi bardzo smakowała, dlatego też się nią dzielę.


Pomysł na zdrowy obiad



Dietetyczny obiad wcale nie musi być niesmaczny. Ja uwielbiam czasami odejść od krzykliwych kolorów i przygotować coś takiego lekkiego, po czym mój brzuch będzie lekki jak motylek.

Kasza jaglana ma swoich zatwardziałych przeciwników, ale ma równie dużo zwolenników, którzy są w niej zakochani po uszy. Dobrze przygotowana kasza jaglana jest przepyszna i warto przygotować ją według moich wskazówek.

Kalafior to przepyszne warzywo, które jak dla mnie nie wymaga specjalnego przygotowania. Jestem w stanie sama zjeść pół kalafiora ugotowanego w lekko osolonej wodzie. Kalafior gotowany to moja miłość!

kasza jaglana


Składniki potrzebne do przygotowania dania obiadowego:


  • 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva + oliwa do smażenia  
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 1 jajko 
  • 320 ml wywaru z warzyw LaSelva 
  • 1 łyżeczka mąki plus odrobina wody 
  • kasza jaglana 
  • 400 g kalafiora
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • Pieprz i sól
Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pod koniec dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Usmażone warzywa dodajemy do mięsa. Do pulpecików mięsnych dodajemy również jajko, bułkę tartą, pieprz i sól. Wyrabiamy rękoma i kulamy malutkie pulpeciki, które obsmażamy na oliwie, na tej samej patelni co cebula. 

Jak ugotować kaszę jaglaną?


Kaszę odmierzamy najlepiej filiżanką. Przelewamy ją na sicie wrzątkiem, następnie chwilę przepłukujemy pod bieżącą wodą, żeby usunąć saponiny. 

Przepłukaną kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą. Wody ma być objętościowo 2 razy więcej niż kaszy. Do kaszy dodajemy odrobinę soli i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. 

Bardzo ważne jest to, żeby kaszy jaglanej nie mieszać podczas gotowania.


Kalafiora kroimy na różyczki, płuczemy i zalewamy zimną wodą. Od momentu zagotowania wystarczy 10 minut i różyczki kalafiora są ugotowane.

Kalafiora odcedzamy i mieszamy z masłem klarowanym.

Wracając do pulpecików. Do obsmażonych wlewamy bulion i zakrywamy patelnię. Gotujemy około 15 minut. Po tym czasie łyżeczkę mąki rozrabiamy w odrobinie wody i zagęszczamy sos. Doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem. 

Minipulpeciki w sosie własnym z kaszą jaglaną i kalafiorem podajemy posypane świeżym koperkiem. 

1 komentarz:

  1. Powiem z całą pewnością, że to niemal typowy polski obiad *-* Z pewnością każdemu by zasmakował <3


    luxwell99.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Miłego dnia!