21:41:00

Minipulpeciki w sosie własnym z kaszą jaglaną i kalafiorem

Czy masz już pomysł na obiad? 

Wiem, że często stoimy nad garnkiem i zastanawiamy się co dziś ugotować, co najbardziej zabawne, nawet wtedy, kiedy lodówka wcale nie świeci pustkami.

Mam dla Was dzisiaj przepyszną propozycję, która mi bardzo smakowała, dlatego też się nią dzielę.


Potrzebujemy:
  • 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva + oliwa do smażenia  
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 1 jajko 
  • 320 ml wywaru z warzyw LaSelva 
  • 1 łyżeczka mąki plus odrobina wody 
  • kasza jaglana 
  • 400 g kalafiora
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • Pieprz i sól
Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pod koniec dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Usmażone warzywa dodajemy do mięsa. Do pulpecików dodajemy również jajko, bułkę tartą, pieprz i sól. Wyrabiamy rękoma i kulamy malutkie pulpeciki, które obsmażamy na oliwie, na tej samej patelni co cebula. 

W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną oraz kalafiora al dente. 

Kalafiora odcedzamy i mieszamy z masłem klarownym.

Wracajac do pulpecików. Do obsmażonych wlewamy bulion i zakrywamy patelnię. Gotujemy około 15 minut. Po tym czasie łyżeczkę mąki rozrabiamy w odrobinie wody i zagęszczamy sos. Doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem. 

Podajemy całość posypaną świeżym koperkiem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...