19:31:00

Pizza z pesto, kiełbasą, oscypkiem i szpinakiem

Pizza to nasz dość częsty sposób na obiad. Nie ma przy niej dużo pracy, a efekt jest zawsze oszałamiający. 

Tym razem postawiłam na zielony sos oraz świeży szpinak baby. Sery jakich użyłam to oscypek oraz twaróg, po prostu.


Ciasto na pizzę, które się zawsze udaje:
  • 180 ml ciepłej wody
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 1 op suszonych drożdży
  • 350 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
  • 150 g oscypka od Wyroby Naturalne
  • 250 g twarogu
  • pesto bazyliowe
  • 1 pętko kiełbasy śląskiej
  • 8 pieczarek
  • szpinak baby
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, odstawiamy na 10 minut, aby zaczęły pracować.

W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy do nich oliwę i nasze rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Trzymając się proporcji, ciasto nie powinno lepić się do rąk.

Ciasto nie musi wyrastać. 

Dużą foremkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozciągamy nasze ciasto w dłoniach lub wałkiem i wpasowujemy w kształt foremki.

Brzegi smarujemy oliwą, a pozostałą część ciasta smarujemy cienką warstwą pesto.

Oscypek ścieramy na tarce, a twaróg rozkruszamy w dłoniach.

Na sos wysypujemy 1/3 sera.

Pieczarki kroimy w cieniutkie plasterki, to samo robimy z kiełbasą.

Układamy po warstwie pieczarek i kiełbasy na naszym cieście. 



Całość posypujemy resztą sera.

Można teraz odstawić pizzę na 15 minut, żeby się napuszyła, ale nie jest to konieczne.

Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.




Upieczoną pizzę posypujemy świeżym szpinakiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...