czwartek, stycznia 18, 2018

Porowo - ziemniaczane risotto



Specjał kuchni włoskiej - risotto


Uwielbiam zajadać się risotto. Ten ryż, który dusi się w przepysznych dodatkach, nie ma sobie równych.

Bardzo lubię je przygotowywać, mimo że wymaga sporej uwagi i czasu. Warto wcześniej przygotować sobie półprodukty, żeby jego przygotowanie nie trwało na raz zbyt długo.

W poście przedstawiam Wam również moja nowa patelnię z dwoma uchwytami. Gotuje się w niej naprawdę fantastycznie, a w szafce zajmuje mniej miejsca niż standardowa patelnia z długą rączka.


Ryż do risotto


Według mnie najlepszym ryżem do przygotowania przepysznego risotto jest ryż arborio. Jest idealne, nie rozpada się, łatwo daje się osiągnąć pożądany efekt. Nie polecam gotowania ryżu osobno. Risotto to rytuał, którego należy przestrzegać, żeby otrzymać idealne kremowe danie.

Dodatki do risotto


Risotto to nie tylko ryż, jego dodatki decydują o charakterze smaku jaki otrzymamy. Risotto klasyczne z parmezanem warto dopieścić dodatkami w postaci kurczaka, grzybów, czy warzyw.

Tym razem postawiłam na risotto warzywne. Moimi dodatkami był por i ziemniaki. Otrzymałam bardzo delikatne i kremowe danie, wprost wspaniałe.

risotto przepis


Przepis na risotto warzywne


  • 4 łyżki masła klarowanego 
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 szczypty suszonego estragonu
  • 2 szczypty suszonego tymianku 
  • 1/2 szklanki białego wina 
  • 150 g ryżu arborio
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • Sól i pieprz


Jak zrobić risotto?



Do przygotowania risotta potrzebujemy dobrej i głębokiej patelni. Moim zdaniem jest to kluczowe. Ja użyłam patelni Ballarini z serii Luca z dwoma uchwytami i granitową powłoką non-stick.

risotto warzywne

Na patelni rozpuszczalny masło, smażymy na nim cebulkę, następnie dorzucamy do niej pokrojonego w półtalarki pora (tylko jasną część). Całość smażymy około 5 minut wraz z 1 łyżką oliwy z oliwek. 

Ziemniaki kroimy w cienkie talarki, a później małą kosteczkę. Dorzucamy je na patelnię i smażymy wszystko jeszcze 3 minuty.

Na patelnię dorzucamy również ryż i smażymy go przez około 2 minuty. Następnie całość zalewamy białym winem, a także doprawiamy estragonem, tymiankiem, solą i pieprzem. Co jakiś czas mieszamy.

Kiedy ryż wchłonie całe wino, dolewamy po 1/2 szklanki ciepłego bulionu. Następną porcję dodajemy dopiero, kiedy poprzednia zostanie wchłonięta. Ostatnim etapem jest wsypanie do risotto parmezanu i gotowanie całości około 30 s. Ziemniaki muszą być na koniec miękkie, a ryż sprężysty, otoczony gęstym jasnym sosem. 

risotto z parmezanem

Porowo - ziemniaczane risotto podajemy posypane świeżym koperkiem. 

1 komentarz:

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)