13:21:00

Schab zapiekany z pesto i suszonymi pomidorami

Moja propozycja na przepyszne danie jednogarnkowe. Soczysty i kruchy schab skąpany w bazyliowym pesto z suszonymi pomidorami to mój zdecydowany faworyt. Sprawdźcie co zrobić, aby mięso przygotować w sposób błyskawiczny i najlepszy na świecie.


Potrzebujemy:
  • 9 plastrów schabu
  • około 10 ziemniaków 
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 120 ml bazyliowego pesto
  • 8 połówek suszonych pomidorów (w zalewie lub zupełnie suchych)
  • sól, pieprz
  • twardy wędzony ser
  • koperek
Chciałabym przedstawić Wam mojego nowego pomocnika, jakim jest siekacz do mięsa. Dzięki jego trzem rzędom ostrych noży mięsko wychodzi dokładnie rozbite, a przez to soczyste i kruche. To przy schabie bardzo ważne, żeby nie uzyskać przysłowiowej "podeszwy". :) Przyznam się Wam, że tego typu siekacz już posiadałam, ale musiałam zużywać więcej siły i energii, aby ubić mięso. W przypadku Raptor'a pracowało mi się zdecydowanie lżej.


Nasze plastry schabu dokładnie ubijamy i oprószamy solą i pieprzem.


Ziemniaki, marchew i cebulę kroimy w cieniutkie plasterki.

Suszone pomidory siekamy w drobną kosteczkę.


Pesto mieszamy z posiekanymi pomidorami, a warzywa oprószamy solą i pieprzem.

Ja używam soli gruboziarnistej i pieprzu w kulkach. Do ich "zmielenia" używam specjalnych crusherów marki Brabantia, które prezentują się wspaniale na stole w jadalni. 


Na dnie garnka, który posłuży nam do zapiekania naszej potrawy układamy 3 plastry schabu, które smarujemy 1/3 pesto wymieszanego z suszonymi pomidorami. Na nich układamy warstwę z 1/3 warzyw. Następnie kolejne 3 plastry schabu, pesto i warzywa. To samo z kolejną warstwą.

Na wierzchu układamy plasterki twardego wędzonego sera i zapiekamy w piekarniku pod pokrywką. Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut.


Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...