11:43:00

Schabowe dziadka Krzyśka

Schabowe to nie zawsze musi być usmażony w panierce kotlet do ziemniaków z surówką. Można go zacnie nadziać i uzyskamy w ten sposób zupełnie nową jakość. Kotlet wówczas jest delikatny, soczysty, przełamany smacznymi dodatkami i choć usmażony jak tradycyjny schabowy - różnica jest diametralna. Pomysł mojego Taty :)

Nie będę pisała czego ile dokładnie należy użyć, ponieważ zależy to głównie od Waszych upodobań i wielkości plastrów schabu jaki nabędziecie :) Ma być tak, aby całość cała zamknąć się wykałaczkami.


Potrzebujemy:


Do obtoczenia:

  • jajka
  • bułka tarta
Plastry schabu rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, podobnie ogórki i paprykę.
Ser dzielimy na paseczki.

Na 1/2 plastra schabu układamy warstwę pieczarek, kilka pasków papryki i ogórka kiszonego. Na wierzch kilka paseczków sera i zakrywamy drugą częścią plastra schabu. Boki przekłuwamy wykałaczkami, aby wszystko w środku trzymało się jak należy :)

Postępujemy tak z każdym następnym plastrem schabu.

Jajka rozkłócamy, doprawiamy solą i pieprzem. 
Każdego gotowego kotleta obtaczamy w jajku i bułce tartej, następnie wkładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i smażymy na wolnym ogniu kilka minut, podobnie jak najzwyklejsze kotlety schabowe.

Ja podałam je z ryżem z warzywami, wyszło super! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...