21:18:00

Zupa pomidorowo - bazyliowa

Rosół jest u nas od wielkiego dzwonu, dlatego pomidorowa jest zupełnie świeża, nie na rosole zrobionym wczoraj ;) Ja robię ją ze zblendowanymi warzywami, które ją świetnie zagęszczają, bo wiem, że nikt tych warzyw i tak by nie zjadł. Mój mały trik pozwala na niemarnowanie żywności z bardzo zdrowym skutkiem. Tym razem pomidorowa z dużą ilością bazylii zamkniętej w małym słoiczku. Uwielbiam tę formę bazylii, bo zawsze mogę ją mieć pod ręką, nawet zimową porą.


Potrzebujemy:


Mięso zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Ścięte białko w postaci szumowin pojawi się nam na wierzchu zupy. Możemy je zebrać, ale nie jest to konieczne. 

Obrane warzywa kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do zupy. Dodajemy również liście laurowe oraz kulki ziela angielskiego. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy całość przez około 1 godzinę.

Ugotowane mięso wyjmujemy z zupy i oddzielamy od kości. Wyjmujemy również liście laurowe i ziele angielskie

Do ugotowanego wywaru z warzyw dodajemy rozdrobnione pomidory i bazylię. Zupę blendujemy, aby warzywa ładnie ją zagęściły. 

Do kremowej zupy dodajemy cukier, jogurt naturalny i mieszamy. W razie konieczności doprawiamy do smaku.

Podajemy z ulubionym dodatkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...