21:06:00

3-składnikowe ciasteczka twarogowe.

Bardzo proste ciasteczka, które możesz przyrządzić na słodko - posypując je cukrem lub na słono - przed pieczeniem wystarczy posypać je lekko solą i ziołami.

Ciasteczka bardzo rosną w górę,  zachowują się niemalże jak ciasto francuskie. Moje dziecko mówi, że są czarodziejskie, sama podejrzewam je o to samo! :)

Chciałam Wam się jeszcze pochwalić moją cudowną pastelowo różową filiżanką od Tarka i Miarka.
Zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia, ale spójrzcie tutaj i powiedzcie, czy nie jest warta grzechu? :)

Filiżanka ma aż 250 ml, zmieści się w niej duża kawa i herbata. Zachwyca wyglądem, jest praktyczna. Czego można chcieć więcej?

A tak prezentuje się w niej latte z piankami i moimi najprostszymi na świecie ciasteczkami.




Potrzebujemy:
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 350 g masła
  • 250 g mąki pszennej
Plus dodatki, w zależności od tego, czy ciastka mają być na słono - czy na słodko.

Twaróg rozkruszamy w dłoniach. Masło kroimy na małe kawałki. Rozkruszony twaróg, pokrojone masło i mąkę zarabiamy do połączenia się składników. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm i wycinamy ciasteczka. Przy wałkowaniu pomagajcie sobie podsypując ciasto mąką, ponieważ wraz z ocieplaniem się masy zaczyna się mocno kleić. 

Ciasteczka wykładamy na blaszki z papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Przed pieczeniem można je posypać cukrem lub ziołami i solą, albo oprószyć cukrem pudrem po upieczeniu. My lubimy takie saute.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...