20:35:00

Bułeczki z kremowym sosem serowo - łososiowym

Przepyszne, puszyste drożdżowe bułeczki z kremowym sosem. Jemy wprost z jednego naczynia, dla bardziej wykwintnych możemy użyć talerzy, ale nie jest to konieczne! :) Kiedy zbliża się spotkanie z przyjaciółmi, nie wahajcie się ani chwili, spiszcie listę potrzebnych składników i do dzieła. 11 Cudownych bułeczek zadowoli nie jeden brzuch! :) U nas do zestawu była również odrobina czegoś na popitkę ;)

Bułeczki z kremowym sosem serowo - łososiowym bardzo smakowały nam i naszym znajomym z niezwykle łagodną i delikatną wódką Stanislav. Przy jej wyborze kierowaliśmy się przede wszystkim jakością, a ta, nas nie zawiodła. Ba! To mało powiedziane. Delektowaliśmy się nią do późna, a rano obudziliśmy się bez szumu w głowie, co jest dla nas niezwykłym plusem. Stanislav to wódka klasy premium, jedna z najlepszych jakie mieliśmy okazję kosztować. Bardzo zaciekawił mnie jej design oraz to, dlaczego jej smak i oddziaływanie różni się od smaku tego z choćby średniej półki. Otóż, wódka ta filtrowana jest aż 5 razy, jej skład jest dokładnie analizowany na najlepszym dostępnym sprzęcie. Powstaje z wód z krystalicznych górskich źródeł i żytniego spirytusu. Rozlewana jest w przyciągające wzrok korkowane butelki o ciekawym wzornictwie.



Potrzebujemy:
Bułeczki:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 180 g ciepłej wody
  • 360 g mąki pszennej
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła
  • płatki chilli
  • parmezan
Sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g wędzonego na zimno łososia
  • 1/2 szklanki  kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 16 łyżek kremowego serka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka tartej mozzarelli
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 10 minut, aby zaczęły pracować.

W misce mąkę mieszamy z solą, dodajemy oliwę i rozpuszczone drożdże. Całość wyrabiamy około 10 minut. Ciasto nie powinno lepić się do dłoni, być elastyczne i miłe w dotyku. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 1 h.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy na około 11 równych bułeczek, które ustawiamy na brzegach dużej żeliwnej patelni lub takiej, która może być używana w piekarniku. Przed położeniem bułeczek patelnię lekko smarujemy oliwą. Pomiędzy bułeczkami zostawiamy odstępy, z którymi drożdżowe ciasto i tak sobie poradzi podczas rośnięcia ;) 

Patelnię z bułeczkami odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut, aby te miały czas urosnąć. 

W rondelku podgrzewamy oliwę. Łososia kroimy na mniejsze kawałeczki i podsmażamy razem z rozgniecionym czosnkiem na oliwie. Do rondelka dodajemy śmietanę, majonez oraz sery i gotujemy około 5 minut, aby sery mogły się rozpuścić. Na koniec dorzucamy posiekany koperek, sól i pieprz. Gotowy sos wlewamy na środek naszej patelni pomiędzy wyrośnięte bułeczki.

Masło, które widzicie w składnikach do bułeczek rozpuszczamy, dodajemy do niego około 1 łyżeczkę płatków chilli i smarujemy takim masłem bułeczki, następnie lekko posypujemy parmezanem.

Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut. Podajemy lekko przestudzone. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...