niedziela, lutego 11, 2018

Domowe masło czosnkowe i konkurs

Masło dalej w cenie kawioru, już nie każdy może może sobie na nie pozwolić. Autentycznie!

Wielu ludzi robi masło samodzielnie w domu, bo masło przygotowane samemu jest tańsze przy obecnych zwariowanych cenach masła. Z maślanki, która pozostanie po przygotowaniu domowego masła można przygotować pyszne placuszki na maślance, a domowe masło dowolnie dosmaczyć. Ja dzisiaj przedstawię Wam mój wypróbowany przepis na genialne masło czosnkowe, które wzmacnia naszą odporność. Szczególnie polecane jest zimą.

Masło czosnkowe idealnie nadaje się na grzanki.

Do masła możecie dodać zioła prowansalskie, koperek, natkę pietruszki, czy bazylię. W ten sposób otrzymacie takie masło, jakie będzie Wam najbardziej odpowiadało smakowo.

domowe masło czosnkowe

co zrobić z maślanki

Potrzebujemy:
  • 330 ml śmietanki 30%, bądź 36%
  • 1 ząbek czosnku
Oczywiście ilość masła jaką zechcecie przygotować uwarunkowana jest Waszymi potrzebami. My jednorazowo potrzebujemy niewiele, w zupełności wystarcza nam 1 opakowanie śmietany, masełka mamy na kilka dni. 

A jeżeli już wkładacie trud w samodzielne przygotowanie domowego masła..

jak zrobić masło

Domowe masło warto umieścić w pięknej maselniczce, która będzie dla niego wspaniałą otoczką. Polecam z całego serca maselniczkę Kassler. Maselniczkę Kassler możecie dostać w sklepie zakupione.pl

Maselniczka Kassler to porcelanowa miseczka na masło, pokrywka z drewna akacjowego i ten urokliwy nożyk. Z przyjemnością zamieniłam swoją starą maselniczkę na tę, którą możecie wygrać u Ani! 

czosnkowe grzanki

Konkurs 

na jej FP jest bardzo prosty i przyjemny, a nagrodami są maselniczki, bądź cukierniczki - wybór należy do zwycięzcy :) Zapraszam, bo warto! 

Powracając do masełka. 

Mi najlepiej ubija się śmietanę dobrze schłodzoną. Ubija się ona na masło dłużej niż taka trochę cieplejsza, ale ja mam pewność, że kawałeczki masła dobrze oddzielą mi się od maślanki, co znacznie ułatwi mi dalszą pracę.

Obijamy śmietanę do momentu, aż wyraźnie kawałeczki masła oddzielą się od maślanki. Takie masełko przelewamy na sitko, bądź gazę. Chwilę płuczemy pod lodowatą, bieżącą wodą ugniatając szpatułką. 

Następnie obieramy ząbek czosnku i ścieramy go na tace na najmniejszych oczkach, bądź przeciskamy przez praskę i mieszamy razem z miękkim masłem w miseczce. Wraz z mieszaniem, będą ukazywały się Wam kropelki płynu, który również należy odlać. Gotowe masełko formujemy w kulkę i wkładamy do maselniczki. Najlepsze jest jak najświeższe. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miłego dnia!