16:05:00

Jak usmażyć chipsy krewetkowe?

Chipsy krewetkowe skradły nasze serca. Bardzo lubimy chrupiące przekąski. Chrupki te przypominają nam prażynki, ale zaręczam, nigdy kupione gotowe prażynki nie będą tak smaczne jak chipsy krewetkowe zaraz po przygotowaniu! :)


Co należy przygotować, aby móc je wypróbować?
  • płytki garnek
  • olej
  • łyżka cedzakowa
  • termometr kuchenny
  • chipsy krewetkowe, polecam chipsy krewetkowe z Kuchni Świata
  • talerz z ręcznikiem papierowym do odsączenia
Zaczynamy od wlania około 3 cm warstwy oleju do naszego garnka.


Na garnek nakładamy termometr i czekamy, aż olej rozgrzeje się do 180 stopni C.


W międzyczasie przygotowujemy talerz wyłożony dwiema warstwami ręcznika papierowego, a także niewielką ilość suchych sprasowanych chipsów krewetkowych. Pamiętajcie, żeby na olej wrzucić na prawdę niewielką ilość, bo bardzo mocno rosną podczas smażenia.

..i czekamy



Kiedy osiągniemy temperaturę 180 stopni, przykręcamy źródło ciepła i rozrzucamy równomiernie nasze chipsy po całej powierzchni oleju. 


Po kilku sekundach zaczną magicznie rosnąć. 


Należy zaraz po usmażeniu (usmażone chipsy są białe) wyjąć je z oleju przy pomocy łyżki cedzakowej lub sitka. Gotowe chipsy przenosimy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. 


Podajemy od razu, niczym nie doprawiamy, ponieważ są one doskonale doprawione. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...