poniedziałek, lutego 12, 2018

Jak usmażyć chipsy krewetkowe?

Chipsy krewetkowe skradły nasze serca. Bardzo lubimy chrupiące przekąski. Chrupki te przypominają nam prażynki, ale zaręczam, nigdy kupione gotowe  nie będą tak smaczne jak takie zaraz po przygotowaniu! :)

Czyli do brzegu!

Jak usmażyć chipsy krewetkowe? Jak usmażyć prażynki?

Odpowiedź znajdziecie poniżej. :)

jak usmażyć prażynki krewetkowe?

Co potrzebujemy?
  • płytki szeroki garnek
  • olej roślinny
  • łyżka cedzakowa
  • termometr kuchenny
  • polecam chipsy krewetkowe z Kuchni Świata
  • talerz z ręcznikiem papierowym do odsączenia
Zaczynamy od wlania około 3 cm warstwy oleju roślinnego do naszego szerokiego garnka.

jaka temperatura do smażenia chrupek

Na garnek nakładamy termometr kuchenny i czekamy, aż olej rozgrzeje się do 180 stopni C.

jaka temperatura do smażenia prażynek

W międzyczasie przygotowujemy talerz wyłożony dwiema warstwami ręcznika papierowego, a także niewielką ilość suchych sprasowanych chipsów krewetkowych. Pamiętajcie, żeby na olej wrzucić na prawdę niewielką ilość, bo bardzo mocno rosną podczas smażenia.

smażenie chrupek

..i czekamy

gdzie kupić chipsy krabowe


Kiedy osiągniemy temperaturę 180 stopni, przykręcamy źródło ciepła i rozrzucamy równomiernie nasze chipsy po całej powierzchni oleju. 

ile smażyć chipsy krewetkowe

Po kilku sekundach chipsy krabowe zaczną magicznie rosnąć. 

smażenie prażynek krewetkowych

Należy zaraz po usmażeniu chipsów krewetkowych (usmażone są białe) wyjąć je z oleju przy pomocy łyżki cedzakowej lub sitka. Gotowe przenosimy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. 

chipsy krewetkowe wiki

Podajemy od razu, niczym nie doprawiamy, ponieważ są one doskonale doprawione. 

2 komentarze:

  1. A u mnie robią się beżowe, zrumienione. I nie mogę temu zapobiec.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może masz zbyt wysoką temperaturę?

      Usuń

Miłego dnia!