18:30:00

Krokieciki z szynki

Cebulowy beszamel plus szynka usmażona w złocistej panierce. Idealna przekąska na towarzyskie spotkanie. Podana z ulubionym sosem, będzie genialnym punktem imprezowego menu.


Potrzebujemy:

  • 600 g szynki wędzonej Maestro Henryk Kania
  • 4 łyżki masła
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Do panierowania:

  • mąka
  • 2 jaja
  • bułka tarta/panko
Do smażenia:
  • olej roślinny

Przepis wymaga od nas troszeczkę cierpliwości, ponieważ składa się z dwóch etapów.

W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę oraz sól i podsmażamy cebulkę.

Z szynki pozbywamy się uwędzonej skórki, dzielimy na mniejsze kawałki i mielimy w malakserze lub blenderze wysokoobrotowym, nada się do tego również maszynka do mielenia mięsa.

Do podsmażonej cebulki dodajemy mąkę i ją zaparzamy. Dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko i szybko energicznie mieszamy całość trzepaczką, starając się pozbyć się ewentualnych grudek. Beszamel zagotowujemy, doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.

Do ugotowanego beszamelu dodajemy mieloną szynkę i mieszamy do połączenia się składników.

Odstawiamy do zimnego miejsca na kilka godzin, aby porządnie stężało.

Z zimnej masy nabieramy łyżką stołową małą część, którą rolujemy w dłoniach, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu do zezłocenia się. Najlepiej smażą się schłodzone krokieciki, dlatego warto je przed smażeniem włożyć na kilkanaście minut do zamrażalnika.

Podajemy z ulubionym sosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...