08:16:00

Krokiety z kurczakiem i kukurydzą

Zapętliłam się trochę ostatnio w naleśniki, ale to jest taka moja polska tortilla i dobrze mi z tym! :)


Mam tak świetny przepis na ciasto naleśnikowe, które daje się zwijać bez pęknięć, że nie macie innego wyjścia jak tylko spisać na nie recepturę lub zaglądać do mnie częściej - będę Wam o niej przypominała. :)

Krokiety opanierowałam w nowej dla mnie panierce, która mi osobiście bardzo smakuje. To zdrowszy odpowiednik klasycznej bułki tartej. Występuje w 3 wariantach: orzechowa, sezamowa i razowa do kurczaka. Ich składy są świetne, polecam je najbardziej właśnie z tego względu. Danie przyrządzone w piekarniku z wybraną panierką będzie dużo zdrowsze, bo wzbogacone o cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. 


Na naleśniki potrzebujemy:
  • 500 ml mleka
  • 250 g maki pszennej
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 20 g oliwy
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i po niewielkiej porcji wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Liczba naleśników jest orientacyjna, ponieważ zależy od wielkości patelni.

Farsz:
  • gotowana podwójna pierś kurczaka 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
Kurczaka dzielimy na włókna.
Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę z czosnkiem. Dodajemy do niej kurczaka podzielonego na włókna mięsa, do nich dorzucamy kukurydzę i koncentrat. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość podgrzewamy około 5 minut, do połączenia się smaków.

Na każdego naleśnika nakładamy po sporej łyżce farszu i go równomiernie rozkładamy. Boki lekko zwijamy do środka i zawijamy jak standardowy  naleśnik.

Do panierowania:
Panierkę wysypujemy sobie na duży talerz. Jajka rozmącamy widelcem i doprawiamy.

Krokiety w razie konieczności możecie od razu przekroić na dwie części pod lekkim skosem, ja smażyłam krokiety na niewielkiej patelni w całości, dopiero później kroiłam je na 2 części.

Krokiety obtaczamy w jajku, następnie panierce i smażymy z każdej strony na rumiano.

Są przepyszne! Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...