12:35:00

Mielone cotton balls

Większość z Was zna kotlety mielone. Są pod postacią tradycyjną oraz coraz częściej propagowane urozmaicenia w postaci różnych dodatków oraz form przyrządzenia tego dania. Ja dzisiaj przychodzę do Was z niesamowitą propozycją, chwaloną przez każdego, jedzoną nawet przez moją córkę, co jest wielką dla mnie pochwałą, bo to niejadek do potęgi n-tej.


Potrzebujemy:

  • 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1/ czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kaszy manny mąka TOTA
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Ciasto:
Paprykę kroimy w małą kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa dodajemy do mięsa. Do miski z mięsem dodajemy również pozostałe składniki i wyrabiamy masę na kotleciki.

Z masy formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej oraz obsmażamy je z każdej ze stron na rumiano.

Teraz przygotowujemy sobie ciasto, które nie wymaga wyrastania.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy do nich oliwę oraz mąkę wymieszaną z solą. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które nie powinno wkleić się do rąk.

Ciasto od razu po wyrobieniu rozwałkowujemy na cienki placek, który radełkiem kroimy w cienkie paski. Paskami owijamy nasze kotleciki. 

Kotleciki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 30 minut. 

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...