13:23:00

Naleśniki śniadaniowe

Jestem zdania, że znakomite śniadanie doda nam pozytywnej energii na cały dzień. 


Dziś obudziłam się o godzinę wcześniej niż zwykle, podejrzewam, że te pieczarki z lodówki przemawiały do mnie, bo miały już dosyć zimna.. ;) Zakasałam rękawy od piżamki i zabrałam się za naleśniki. Mam taki swój niezawodny przepis:

Na 8 naleśników potrzebujemy:
  • 500 ml mleka
  • 250 g maki pszennej
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 20 g oliwy
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i po niewielkiej porcji wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Liczba naleśników jest orientacyjna, ponieważ zależy od wielkości patelni. Naleśniki jakie mi zostaną zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki, na drugi dzień można ponownie cieszyć się świetnym naleśnikowym śniadaniem lub kolacją, czy obiadem, jak kto woli ;)


Może 8 naleśników z farszem i jajkiem to przesada, więc podam Wam przepis na farsz do 2 naleśników:
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 pieczarki
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3 wędzone frankfurterki Henryk Kania
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jaja
  • 3 łodyżki szczypiorku
  • 2 pomidorki koktajlowe
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulkę i czosnek pokrojone w bardzo drobną kosteczkę. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Wszystko razem dusimy z odrobiną soli. Do pieczarek z cebulką dodajemy kremówkę oraz kukurydzę i smażymy do zgęstnienia śmietanki. Musi ona otulać pieczarki. 

Nasz farsz zdejmujemy na talerz i podsmażamy frankfurterki pokrojone w niewielkie kawałki. Te po podsmażeniu mieszamy z pieczarkami.

Na tę samą patelnię kładziemy naleśnik, na niego połowę przygotowanego farszu, na środek wbijamy jajko, boki naleśnika zakładamy lekko do środka, tak by było widoczne żółtko i zapiekamy na patelni kilka minut pod przykryciem. Kiedy białko zrobi się białe, czyli ścięte, potrawa jest gotowa. 

Gorące naleśniki oprószamy świeżo zmielonym pieprzem, posiekanym koperkiem i nakładamy pomidorka koktajlowego przekrojonego na połówki.

Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...