08:37:00

Pizza wianuszek

Święto pizzy zobowiązuje do przygotowania każdego jej wariantu, albo po prostu ulubionego. Domowa pizza jest genialna w smaku. Ja stosuję swój sprawdzony przepis na ciasto, który zawsze wychodzi, a dodatki to czysta inwencja twórcza.


Potrzebujemy (2 wianuszki):
Ciasto:
  • 180 g ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 360 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 15 g oliwy
Nadzienie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Odstawiamy je na około 10 minut, aby zaczęły pracować.

Mąkę mieszamy z solą i oliwą, dodajemy nasze drożdże i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrabianie ręczne trwa aż 10 minut.

Ciasto odstawiamy, aby podwoiło swoją objętość i stało się jeszcze bardziej elastyczne i podatne na pracę z nim.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt, który dzielimy na nieregularne trójkąty o wysokości krótszego boku prostokąta. Mniej więcej tak jak na rogaliki.

Na środku ustawiamy sobie naczynie, które będziemy mogli włożyć do piekarnika. Nasze trójkąty ustawiamy podstawą do krawędzi naczynia, tworząc jakby promienie słońca.

Wokół naczynia smarujemy ciasto cienką warstwą koncentratu, następnie posypujemy go nieco startą mozzarellą, na nią układamy półplasterki na przykład kiełbasy krakowskiej i ponownie posypujemy serem.

Naczynie zabieramy i trójkątami z ciasta zawijamy nadzienie do środka, końce chowamy pod spód wieńca.

Smarujemy oliwą z ziołami i umieszczamy w piekarniku na 15 minut w 200 stopniach C.

Podajemy z ketchupem bez dodatku cukru.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...