piątek, lutego 09, 2018

Pizza wieniec

Święto pizzy zobowiązuje do przygotowania każdego jej wariantu, albo po prostu ulubionego. Domowa pizza jest genialna w smaku. Ja stosuję swój sprawdzony przepis na ciasto do pizzy, który zawsze wychodzi, zawsze się sprawdza, a dodatki to czysta inwencja twórcza.

Dziś chciałabym Wam pokazać, że pizzę można przygotować w formie klasycznej, na cieście grubym, albo na cieście cienkim, w formie dużego pieroga, tak zwane calzone, ale również można przygotować pizzę w kształcie wieńca, czy wianuszka, jak kto woli.

pizzowy wieniec

Potrzebujemy (2 wianuszki):
Ciasto:
  • 180 g ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 360 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 15 g oliwy
Nadzienie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Odstawiamy je na około 10 minut, aby zaczęły pracować.

Mąkę mieszamy z solą i oliwą, dodajemy nasze drożdże i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrabianie ręczne trwa aż 10 minut.

Ciasto na pizzę odstawiamy, aby podwoiło swoją objętość i stało się jeszcze bardziej elastyczne i podatne na pracę z nim.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt, który dzielimy na nieregularne trójkąty o wysokości krótszego boku prostokąta. Mniej więcej tak jak na rogaliki.

Na środku ustawiamy sobie naczynie, które będziemy mogli włożyć do piekarnika. Nasze trójkąty ustawiamy podstawą do krawędzi naczynia, tworząc jakby promienie słońca.

Wokół naczynia smarujemy ciasto cienką warstwą koncentratu, następnie posypujemy go nieco startą mozzarellą, na nią układamy półplasterki na przykład kiełbasy krakowskiej i ponownie posypujemy serem.

Naczynie zabieramy i trójkątami z ciasta zawijamy nadzienie do środka, końce chowamy pod spód wieńca.

Pizzowy wieniec smarujemy oliwą z ziołami i umieszczamy w piekarniku na 15 minut w 200 stopniach C.

Pizzę w kształcie wieńca podajemy z ketchupem bez dodatku cukru.

nietypowa pizza wieniec

wieniec pizzowy

1 komentarz:

Miłego dnia!