wtorek, lutego 06, 2018

Rolowane naleśniki

Genialny pomysł na śniadanie, obiad i kolację to rolowane naleśniki. Każdy fan naleśników potwierdzi moje słowa. Wspaniałe nadzienie z pieczarek, kabanosów i sera z otulone delikatnym ciastem naleśnikowym i płynące żółtko jajka to orgazm. Tak, muszę bez ogródek - tak już mam :)

Jak zrobić naleśniki?

Przepis na naleśniki to mój sprawdzony przepis, którego używam od kilku lat. Naleśniki ze sprawdzonego przepisu wychodzą elastyczne, nie pękają, czyli można rzec to najlepsze naleśniki do krokietów.

Naleśniki na śniadanie postanowiłam przygotować w tak niebanalnej formie jaką jest okrąg ze zwiniętych naleśników z pysznym jajkiem, sadzone jajko z płynącym żółtkiem nie może się równać niczemu innemu - jest boskie!

naleśniki przepis

jajko sadzone

Potrzebujemy:
Ciasto na naleśniki:
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody gazowanej
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 20 g oliwy
  • łyżeczka soli

Farsz do naleśników:
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • 1 opakowanie kabanosków Maestro Henryk Kania
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól, pieprz
Ponadto:
  • 1 jajko do smarowania
  • 5 jaj do pieczenia
  • świeży koperek
Z podanych składników na naleśniki robimy ciasto naleśnikowe. Powinno wyjść około 10 cienkich naleśników o średnicy około 20 cm.

Cienkie naleśniki smażymy na suchej patelni.

Przygotowanie farszu do naleśników:

Pieczarki kroimy w mniejsze kawałeczki, cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy na nią cebulę, którą oprószamy solą i podsmażamy. Po około 4 minutach dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Na patelnię wrzucamy teraz pieczarki i całość dusimy, aż pieczarki wyraźnie zmiękną, a woda odparuje.

Kabanosy kroimy na małe kawałeczki i dodajemy do uduszonych pieczarek, całość smażymy jeszcze około 4 minut. Na sam koniec na patelni ląduje szpinak, który potrzebuje zaledwie chwilę.

Mozzarellę rwiemy palcami na małe kawałeczki. 

Na desce układamy jeden naleśnik. Jego bok (około 3 cm) smarujemy rozmąconym jajkiem i nakładamy na niego drugi naleśnik, aby lekko na siebie nachodziły, w ten sposób zwijając obydwa na raz uzyskamy długi, podwójny rulon.

Na środek układamy farsz, liniowo. Na farszu układamy po kilka kawałeczków mozzarelli. Zakrywamy dolną częścią naleśnika dociskając do wałeczka z farszu. Górną część naleśnika smarujemy również rozmąconym jajkiem i zawijamy nasze naleśniki do końca. 

Teraz rulon z naleśników należy zwinąć jak muszlę ślimaka. Róbcie to delikatnie, aby boki naleśników się nie rozrywały. Końce możecie posmarować rozmąconym jajkiem, aby przylepiły się do reszty utworzonej muszli.

Naleśniki układamy w okrągłej blaszce łączeniem do boku blaszki, aby się nie rozpadły. Łyżką ugniatamy delikatnie środek i wbijamy do niego małe jajka. 

Wkładamy do piekarnika na 20 minut w 200 stopniach C.

Gorące rolowane naleśniki posypujemy świeżym koperkiem.

2 komentarze:

  1. Ale pomysłowo :) i na pewno pysznie. Aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo kocham naleśniki !! I mam pomysł na jutrzejsze śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Miłego dnia!