niedziela, lutego 04, 2018

Róże z ciasta francuskiego i kiełbasy

Czy jestem romantyczna? Chyba niekoniecznie.. ale w kuchni lubię być kreatywna! :) Zbliżające się święto zakochanych skusiło mnie do przygotowania dla Was propozycji na romantyczną kolację. Ta propozycja jest banalnie prosta, poradzą sobie z nią nawet ci, którzy w kuchni nie grzeszą obyciem! 

Prezent na specjalną okazję dla niej..

Drodzy Panowie, czy Wasze Panie lubią kwiaty? Ale kwiaty szybko więdną.. Róże z ciasta francuskiego i kiełbasy krakowskiej zostaną szybko skonsumowane, a pamięć o nich pozostanie na dłużej niż kolejny bukiet róż, które lada chwila opadną. Gwarantuję zadowolenie i kto wie.. ;)

Właściwie jest to chyba jedna z najprostszych przekąsek. Przekąski na walentynki muszą być proste, bo każdy chce świętować,  nie każdy ma czas na to, żeby spędzić pół dnia w kuchni.

Jak spędzić walentynki?

Wizyta w restauracji na walentynki to też dobra opcja, ale pomysł na walentynki w domu będzie bardziej magiczny. Będziecie zapewne sami, a nie pomiędzy innymi parami, które tak jak Wy, tak naprawdę, będą w głębi duszy pragnęły intymności.

Muszę Wam przyznać, że takie kwiaty z ciasta francuskiego będą stanowiły oryginalny prezent nie tylko na walentynki. Możecie być pewni, że nikt nie będzie się ich spodziewał, bo zwykle robione są róże z jabłkami, a tutaj - psikus, poszliśmy w wytrawne przekąski.

kiełbasa krakowska

Potrzebujemy:

przekąski na walentynki

Kiełbasę krakowską należy pokroić w cieniutkie plasterki, następnie plasterki te należy przeciąć na pół (tworząc półokręgi). 

Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wzdłuż krótszej krawędzi na paski o szerokości około 2 cm. 

Na pasku od połowy szerokości układamy półplasterki kiełbasy, które muszą na siebie nachodzić w połowie długości. Na początku paska i na końcu warto pozostawić wolną przestrzeń, wystarczy około 1 cm. Kiedy plasterki kiełbasy mamy już nałożone na ciasto zakrywamy je drugą połową szerokości naszego paska ciasta lekko dociskając. teraz zwijamy całość tworząc różę. Kwiaty z ciasta i kiełbasy odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy je przez około 12 minut w temperaturze 200 stopni C.

Lekko przestygnięte kwiaty z ciasta francuskiego nabijamy na patyczki do szaszłyków i wkładamy do wazonu. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)