18:42:00

Sałatka z warzyw z rosołu

Niedziela, w wielu domach powstaje aromatyczny, pełen warzyw rosół. W wielu domach nie wiadomo co zrobić z warzywami z gotującego się właśnie rosołu, ponieważ domownicy ich po prostu nie lubią zjadać z niedzielnym wywarem.

Pierwszą moją myślą jest - sałatka z warzyw z rosołu! Banalnie prosta, a kiedy na drugie danie macie ziemniaki, to sprawa jest jak gdyby prosta jak drut. 

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam w sałatkach warzywa pokrojone w idealną kostkę. Warzywne diamenty krzyczą wtedy do mnie: "Jesteśmy takie piękne i idealne, zjedz nas!" Może to takie moje "zboczenie", nie wiem. W każdym razie zwracam na to szczególną uwagę. Krojenie warzyw w piękną kostkę nożem to, co tu dużo mówić, udręka! Znalazłam coś, co zrewolucjonizowało moje przesiadywanie nad krojeniem warzyw na sałatkę!

Gotowa sałatka z warzyw z rosołu
Gotowa sałatka z warzyw z rosołu

Spójrzcie sami jak łatwo i szybko przy użyciu krajalnicy Jolko można przygotować dużą miskę przepysznej sałatki z warzyw z rosołu.

Podczas krojenia składników sałatki warzywnej
Podczas krojenia składników sałatki warzywnej

Będziemy potrzebować:

  • 3-4 marchewki z rosołu 
  • 3 pietruszki z rosołu lub 2 pietruszki i kawałek selera
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • około 4 ziemniaki ugotowane, w całości 
  • 1/2 czerwonej cebulki
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Marchewki i pietruszki kroimy na 2 lub 3 części w zależności od tego jak są długie. Muszą mieścić się na podstawce do krojenia.

Marchewka przygotowana do pokrojenia w plasterki w krajarce Jolko
Marchewka przygotowana do pokrojenia w plasterki w krajarce Jolko

Zdejmujemy wierzchnią zieloną część - tłok, a także unosimy gilotynę do krojenia warzyw w plasterki. Na plastikowej  podstawce ustawiamy sobie kawałek marchewki i płynnym delikatnym ruchem przecinamy marchewkę na plasterki do samego końca. 

Plasterki marchewki pokrojone jednym ruchem
Plasterki marchewki pokrojone jednym ruchem

Następnie nakładamy tłok i również płynnym zdecydowanym, aczkolwiek delikatnym ruchem przecinamy plasterki w kosteczkę. 

Marchew pokrojona w idealną kostkę
Marchew pokrojona w idealną kostkę

Początki i sam opis mogą wydawać się skomplikowane, nie bójcie się, to magicznie prosta sprawa! :)

Ziemniaki pokrojone w plasterki
Ziemniaki pokrojone w plasterki

Te same czynności wykonujemy podczas krojenia pietruszki, ziemniaków czy selera. Niedogotowane warzywa, które będą stawiały opór nie nadają się do pokrojenia w krajalnicy, mogą ją uszkodzić. Moja pietruszka była mało fotogeniczna, nieco zdrewniała i sprawiała lekki opór, krajalnica mimo wszystko poradziła sobie z jej pokrojeniem. :)

Jajka do sałatki warzywnej
Jajka do sałatki warzywnej

Jajka kroimy w analogiczny sposób jak gotowane warzywa. Najpierw w plasterki, następnie w kosteczkę.

Pokrojone składniki sałatki warzywnej
Pokrojone składniki sałatki warzywnej

W tym momencie lub wcześniej, kroimy już przy użyciu noża cebulkę i paprykę. Jest ich stosunkowo niewiele w porównaniu do pozostałych składników jakie pokroiła nam krajarka Jolko, którą możecie kupić w sklepie Garneczki.

Do pokrojonych składników dodajemy majonez oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na min 2 godziny, aby składniki się "przegryzły", zyska ona wtedy rewelacyjnie spójny smak.

Wnętrze krajalnicy do równej kostki lub precyzyjnych plastrów
Wnętrze krajalnicy do równej kostki lub precyzyjnych plastrów
Krajalnica Jolko zaskoczyła mnie swoją prostotą obsługi oraz tym z jaką precyzją kroi warzywa oraz jajka, a także miękkie sery, czego przy tej sałatce nie mogłam zaprezentować. Oceniam ją 10/10, ponieważ nawet czyszczenie nie sprawia większego kłopotu, wszystkie zabrudzenia schodzą pod ciepłą bieżącą wodą. Polecam! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...