15:55:00

Sernik na zimno z polewą z masła orzechowego

Sernik na zimno, który podbija serca swoją niebanalną słodyczą, kremowością i tym, że pasuje idealnie do najlepszego alkoholu pod słońcem! 


Pravda Espresso dla miłośników kawy jest jak strzała Amora. Zawiera ekstrakt z kawy i armat orzecha włoskiego, które w połączeniu z doskonałym żytnim spirytusem oraz krystalicznie czystą wodą źródlaną, tworzą dzieło, jakiego moje kubki smakowe wcześniej nie doznały. Jej smak przyjemnie rozpływa się w ustach, jest doskonały również jako aperitif. Dla mnie, dla kobiety, idealna do deserów. Piję ją wtedy, kiedy mam ochotę na coś co sprawi, że mój humor i poziom endorfin wystrzeli jak sylwestrowe fajerwerki. Doskonała przy spotkaniach z przyjaciółkami. :)


Swój świetny smak zawdzięcza kiperom, którzy wciąż o niego dbają sprawdzając każdą partię, a błysk - nowoczesnym metodom filtracji. Jeżeli dodać do tego ręcznie robioną butelkę z pięknym kamieniem. Mamy już niezaprzeczalnie doskonałość w każdym calu.


Potrzebujemy:
Spód:

  • 10 sucharków bez cukru
  • 7 łyżek rozpuszczonego masła

Masa serowa:

  • 1 kg serka naturalnego (z wiaderka)
  • 3 białe czekolady
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Polewa orzechowa:
  • 500 g masła orzechowego z kawałkami czekolady
  • 1 szklanka cukru (jeżeli masło orzechowe jest bez cukru)
Dodatkowo:
  • gorzkie kakao

Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wystarczy samo dno.

Sucharki miksujemy na pył i dolewamy do nich roztopione masło. Ja miałam 9 sucharków, więc posiliłam się jeszcze herbatnikami.

Takim "piaskiem" wykładamy dno tortownicy i wkładamy do zimnego miejsca.

Ser miksujemy razem z cukrem pudrem.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do sera, ciągle miksując. Tak przygotowany ser wykładamy na nasz sucharkowy spód. Tym razem ciasto powinno na około 3-4 godziny wylądować w zamrażarce. Podpowiem Wam tylko, że obecnie na zewnątrz mróz jest tak przeszywający, że możecie spokojnie odstawić ciasto na balkon! :) 

Masło orzechowe podgrzewamy z ewentualnym cukrem. Smarujemy zamarznięty sernik i tym razem odkładamy nasz sernik na całą noc do lodówki. Smakuje świetnie z Pravdą Espresso. :) 

Przed podaniem oprószamy kakao.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...