23:40:00

Slowpresso i Orzechowo - czekoladowo - owsiane batony bez pieczenia

Co w życiu sprawia dużo przyjemności? 

Chwila spokoju + kawa i coś słodkiego. 


Przygotowałam batony, które sprawdzą się nie tylko jako chwila przyjemności. Mogą stanowić również pożywne śniadanie.


A kawa.. kawa to rozkosz. Parzona powoli, z miłością i pasją. Chwila oczekiwania w tym biegnącym jak pędziwiatr świecie. 

Najmniejszy ceramiczny "ekspres", który parzy doskonałą, głęboką w smaku i aromacie kawę to Slowpresso. Skąd pomysł? Wymyślił go ojciec, a zaprojektowała córka - Justyna Karamuz.

Slowpresso


to ceramiczny ekspres do kawy składający się z 3 części: zbiornika na kawę, sitka i pokrywki. Do zaparzenia kawy potrzebujemy jeszcze papierowych filtrów oraz zmielonej kawy i wrzątku. Slowpresso zajmuje niewiele miejsca, sprawdza się doskonale w małych kuchniach. Stanowi także rewelacyjny element dekoracyjny każdej kuchni. Jest w neutralnym i naturalnym kolorze, dlatego pasuje do każdego rodzaju wystroju. 


Jesteście pasjonatami kawy? Jeżeli odpowiedź brzmi jak najbardziej pozytywnie, to musicie tego spróbować, bo najlepiej jest się przekonywać na własnych doświadczeniach. Teraz jest ku temu najlepsza okazja, najlepsza cena i początki pięknej polskiej historii przenia kawy! :)


Do przygotowania batonów potrzebujemy:
  • 1 szklanka roztopionego oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 
  • 1 mały słoiczek masła orzechowego, u mnie mix crunchy
Do rondelka wlewamy olej kokosowy, wsypujemy cukier kokosowy i cukier waniliowy. Mieszamy i podgrzewamy na małej mocy, do momentu aż cukier będzie rozpuszczony.

Dosypujemy płatki owsiane. Gotujemy całość około 4 minuty ciągle mieszając.

Foremkę o wymiarach około 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy 2/3 płatków. Dociskamy do dna.

W drugim rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem orzechowym i przyprawami. 3/4 wylewamy na warstwę płatków owsianych i wyrównujemy. Na czekoladę wysypujemy resztę płatków owsianych i resztą czekolady z masłem orzechowym robimy niedbale kleksy na wierzchu.

Odstawiamy do zamrażalnika na około 3 godziny. Obecnie z powodzeniem możecie blaszkę przykrytą folią spożywczą umieścić na balkonie. Po tym czasie wyjmujemy nasze batony (jeszcze w postaci wielkiego batona) z foremki i kroimy na mniejsze kawałki. 

Przechowujemy w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...