18:59:00

Zapiekanka ryżowa z mielonym mięsem i wędzonym serem

Pyszna zapiekanka na ryżowo kapuścianym podłożu, która po zapieczeniu rozpływa się w ustach. W zasadzie mogłam ją nazwać gołąbkową, gdyby nie ser, który zapewnia jej włosko - górski klimat. Musicie tego spróbować! Nie wiecie skąd wziąć górskie serki? Zapraszam do jedynego w swoim rodzaju Kuby, który prowadzi sklep Wyroby Naturalne :)


Potrzebujemy: 
Kapustę szatkujemy na cienkie paseczki i mieszamy z ugotowanym ryżem i surowym jajkiem.
Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i wykładamy dno ceramicznej formy lub naczynia żaroodpornego.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojoną w kosteczkę cebulkę i ją chwilę podsmażamy z niewielkim dodatkiem soli. 
Na patelnię do cebulki dorzucamy zmielone mięso i podsmażamy całość tak długo, aż cała woda wyparuje z mięsa. Na koniec dodajemy przecier i przyprawy. Całość mieszamy i podgrzewamy jeszcze 5 minut. Mięso po wyłączeniu źródła ciepła mieszamy jeszcze z utartym oscypkiem.

Na ryż wykładamy nasz mięsny farsz, wyrównujemy.

Serki kroimy na połówki wzdłuż i układamy na mięsnym farszu. Zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach przez 30 minut.



PS Zdjęcia jeszcze w świątecznym klimacie, bo dopiero udało się odzyskać dane z komputera, który padł.. ehh :( 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...