środa, marca 21, 2018

Chrupiące krokiety ziemniaczane

Przepyszne chrupiące kotlety ziemniaczane. Danie bardzo proste, efektowne i smaczne. Składa się z zaledwie kilku składników, a efekt jest wart każdej spędzonej minuty przy ich wykonywaniu. Chrupiące z wierzchu krokiety ziemniaczane, kremowe wnętrze - poezja w każdym calu! Najlepiej  chrupiące krokiety ziemniaczane zrobić od razu z podwójnej  porcji. :)

kotlety ziemniaczane

Potrzebujemy:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • korbacze naturalne Wyroby Naturalne
  • jajko, bułka tarta (ja użyłam panko)
  • olej do smażenia
krokiety z ziemniaków

Co to są korbacze?

Korbacze to takie nitki sera z mleka krowiego. Są bardzo elastyczne i całkiem dobrze się topią :) Nadają się idealnie do krokietów, do wypełniania brzegów pizzy, do robienia kratki serowej na tarcie. Warto się w nie zaopatrzyć i wypróbować. Ja swoje korbacze mam zawsze ze sklepu Wyroby Naturalne.

Ugotowane ziemniaki muszą być dobrze odparowane oraz potłuczone tłuczkiem, aby nie miały grudek. Można wykorzystać również do tego celu praskę do ziemniaków.

Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajko, posiekany koperek, a także pieprz i sól. Wyrabiamy przez chwilę, aby składniki się ze sobą połączyły.

W talerzyku rozkłócamy jajko, w drugim umieszczamy bułkę tartą. 

Z masy ziemniaczanej nabieramy sporą łyżkę, którą rozpłaszczamy na dłoni. Przez środek nakładamy pasek korbacza i zawijamy boki, aby ukryć w środku serową nitkę. Takiego krokieta ziemniaczanego w kształcie wałeczka obtaczamy w jajku i bułce tartej. Krokiety ziemniaczane smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. 

ziemniaczane kotlety

1 komentarz:

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)