10:39:00

Ciasteczka crunchy

Przepyszne ciasteczka, które w smaku i strukturze bardzo przypominają mi kupowane niegdyś przeze mnie batony typu crunchy. Wychodzę zwykle z założenia, że jeżeli można zrobić coś w domu ze składników, które lubimy, to nie oglądam się za gotowcami. Ciasteczka przyjemnie chrupią, nawet na następny dzień, co jest dla mnie ogromną zaletą.


Potrzebujemy:

  • 125 g oleju kokosowego Olejowe Smaki
  • 90 g cukru kokosowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g płatków kukurydzianych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g suszonej żurawiny
Olej rozpuszczamy. Chyba, że akurat temperatura otoczenia sama sprawiła, że jest w płynnej postaci. :)

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrami oraz płatkami kukurydzianymi.

Olej mieszamy z jajkiem. Łączymy obydwa typy składników. Wyrabiamy najlepiej dłońmi, do całkowitego połączenia się składników.

Z masy formujemy około 15 okrągłych, lekko spłaszczonych ciasteczek.

Pieczemy je przez 20 minut w 175 stopniach C.



Do przygotowania ciasteczek użyłam tłoczonego na zimno oleju kokosowego od Olejowe Smaki, które w swojej ofercie posiadają jeszcze kilka innych smaków olejów tłoczonych na zimno. Oleje dostępne są tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...