poniedziałek, marca 12, 2018

Ciasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałowe zaliczam do grupy fit słodkości. Zawierają one dużą ilość błonnika, a błonnik pomaga funkcjonować naszym jelitom. Sprawiają, że nie czujemy się ociężali. 

Migdały jakie znamy na co dzień to nie są te migdały, z których przygotowałam ciasteczka. Ciasteczka zostały przygotowane z migdałów ziemnych, inaczej nazywanych tygrysimi. Migdały ziemne są bardzo twarde i wymagają minimum 12 godzinnego moczenia ich w czystej wodzie. Smak  migdałów tygrysich przypomina mi osobiście coś w połączeniu kokosa z migdałem, lekko słodkie, z wyraźnie wyczuwalną, bo aż 30% zawartością błonnika. Coś jak miąższ kokosa i słodki smak migdałów w jednym.

migdałowe ciasteczka

Potrzebujemy:
Banana rozgniatamy widelcem, olej kokosowy doprowadzamy do płynnej postaci i mieszamy wraz z mąką z migdałów ziemnych, proszkiem do pieczenia i ekstraktem waniliowym. Gotowe migdałowe "ciasto" wkładamy na około godzinę do lodówki.

Po leżakowaniu w lodówce, nasza migdałową masę dzielimy na 9 części. Każde ciastko toczymy w kulkę, lekko ją spłaszczamy, a na górę wkładamy po 1 migdale.

Ciastka migdałowe pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez 10 minut.


ciasteczka z migdałów ziemnych

ciasteczka z mąką z migdałów

migdałowe ciasto

1 komentarz:

  1. Ślinka leci na sam widok :) Muszą smakowac wybornie!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Miłego dnia!