17:09:00

Ciasteczka migdałowe

Ciasteczka te zaliczam do grupy fit słodkości. Zawierają one dużą ilość błonnika, który pomaga funkcjonować naszym jelitom. Sprawiają, że nie czujemy się ociężali. 

Migdały jakie znamy na co dzień to nie są te migdały, z których przygotowałam ciasteczka. Ciasteczka zostały przygotowane z migdałów ziemnych, inaczej nazywanych tygrysimi. Są one bardzo twarde i wymagają minimum 12 godzinnego moczenia ich w czystej wodzie. Ich smak przypomina mi osobiście coś w połączeniu kokosa z migdałem, lekko słodkie, z wyraźnie wyczuwalną, bo aż 30% zawartością błonnika. 


Potrzebujemy:
Banana rozgniatamy widelcem, olej kokosowy doprowadzamy do płynnej postaci i mieszamy wraz z mąką z migdałów ziemnych, proszkiem do pieczenia i ekstraktem waniliowym. Gotowe "ciasto" wkładamy na około godzinę do lodówki.

Po leżakowaniu w lodówce, nasza migdałową masę dzielimy na 9 części. Każde ciasteczko toczymy w kulkę, lekko ją spłaszczamy, a na górę wkładamy po 1 migdale.

Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez 10 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...