16:59:00

Ciasto Pina Colada bez pieczenia

Z tego przepisu jestem bardzo dumna. Ciasto nie jest trudne, nie jest bardzo słodkie. Idealnie pasuje do "babskiego" spotkania. Jak widać na załączonym obrazku idealnie komponuje się z Pravdą kokosową. Przy okazji miła wiadomość dla Panów, którzy wystrzegają się kobiecych trunków, kokos wyczuwalny jest w tle, wódka nie jest słodka, czujemy rewelacyjnej jakości trunek, nie przypominający w żaden sposób nalewki, ani likieru. Ot, coś dla miłośników kokosa, czyli dla mnie - rewelacja! :) Pravda wytwarzana jest na podstawie jednej receptury z 1743 roku, destylowana jest wyłącznie z żyta z późnych zbiorów, co nadaje jej delikatniejszego smaku, bardziej pożądanego. 

Powracając do przepisu. Macie tutaj połączenie dwóch smaków: kokosa i ananasa. To dwa wyznaczniki znanego wszystkim smaku Pina Colada. Dwie warstwy ciasta, które doskonale się dopełniają, 3 warstwy herbatników, które sprawią, że nie musicie bawić się w pieczenie ciasta, co z resztą nie każdemu wychodzi - bo nie musi! :) Ułatwiajmy sobie życie! Ja nie pozostaję bierna i ciągle myślę nad nowymi recepturami, bądźcie w gotowości! :)


Potrzebujemy:
  • 2 paczki herbatników po 200 g 
  • 1 puszka ananasów w syropie (kawałeczki)
  • mleko
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek cukru kokosowego (jeżeli użyjecie białego, warstwa nie będzie miała takiego koloru)
  • 1 biała czekolada
  • chipsy kokosowe

Dno foremki o rozmiarach około 22x22 cm wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku i dodajemy do mleka kokosowego. Mleko odstawiamy do stężenia. 

Ananasa odsączamy, do syropu dodajemy tyle mleka, aby łącznie było 400 ml płynu. 300 ml zagotowujemy. W pozostałych 100 ml rozpuszczamy budyń. Do gotującego się płynu dodajemy kawałki ananasa i rozpuszczony budyń. Całość zagotowujemy często mieszając.

Ugotowany budyń przelewamy na warstwę herbatników i przykrywamy tę warstwę drugą warstwą herbatników. Odstawiamy do wystudzenia.

Mleko kokosowe, które stężało miksujemy mikserem razem z cukrem kokosowym. Napowietrzoną galaretkę kokosową wykładamy na warstwę budyniu ananasowego przykrytego herbatnikami. Galaretkę kokosową również przykrywamy warstwą herbatników.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią wierzchnią warstwę herbatników. Niezwłocznie posypujemy całość chipsami kokosowymi (jeżeli nie macie chipsów kokosowych, równie dobrze mogą to być wiórki kokosowe).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...