15:43:00

Kopytka z kaszy jaglanej

Taki mały, niepozorny przemytnik kaszy jaglanej. Skuszą się na nie zarówno dorośli, jak i dzieci. Wiecie jak niesamowitym uczuciem jest patrzenie na niejadka, który zjada coś, co przygotowałaś/eś? Tak właśnie było przy tych kopytkach. Milenka wsuwała jedno za drugim. Wzrusz! :)


Potrzebujemy:

  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, ja użyłam kaszy jaglanej Sonko
  • 200 g twarogu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • woda i sól do gotowania kopytek
Kaszę mielimy w blenderze, dodajemy do niej pokruszony twaróg i obydwie mąki. 

Ciasto na kopytka najłatwiej będzie zagnieść ręcznie, ponieważ jest dość twarde. 

Kiedy nasze ciasto wydaje się już być jednolite, odrywamy kawałek i rolujemy na blacie. Z podanych składników wyszło takie ciasto, które nie wymagało ode mnie dodatkowego podsypywania wałeczków, nic nie kleiło się do rąk, ani blatu.

Wałeczek o średnicy około 3 cm kroimy na małe kopytka pod skosem.

Wrzucamy je na dobrze osolony wrzątek (ciasta nie soliliśmy) i gotujemy od momentu wypłynięcia ich na wierzch około 2-3 minuty. 

Podajemy z cebulką podsmażoną na maśle. Bardzo dobrze smakują również kopytka, które zarumienimy na patelni, oczywiście na maśle. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...